Òmnium del Berguedà ha reconegut set nouvinguts a la comarca per haver utilitzat el català com a eina d'inclusió social, en l'onzena edició dels premis Climent Forner.

Aquests guardons han reconegut enguany 5 dones i 2 homes. Noura El Badaqui va néixer al Marroc el 1988. Va llicenciar-se en Filologia Anglesa a la Universitat d'Ouja. Parla àrab, francès, anglès i català, entén el castellà i té coneixements d'alemany. S'ha establert a Berga per motius familiars, ha fet cursos de català a Càritas i al Consorci per a la Normalització Lingüística. Ajuda altres persones nouvingudes perquè aprenguin català.

Pel que fa a Yasunari Morales, nascuda a Veneçuela, va emigrar a Colòmbia i als 24 anys va arribar a Catalunya. Va viure mig any a Manresa, on, cuidant una senyora gran, va aprendre els rudiments del català mirant els dibuixos animats de Shin-chan. Després es va traslladar a Puig-reig, on es va establir fa 15 anys i ha tingut un fill.

La romanesa Elena-Rodica Natarau va estudiar Filologia Romanesa i Francesa a la Universitat de Craiova. Es va instal·lar a Berga la tardor del 2008 per viure-hi amb el seu marit. Ha treballat de monitora de lleure, professora de francès i anglès. Imparteix classes de francès al Casal de Cívic.

La quarta premiada ha estat Cassie-Jo Sims, nascuda fa 35 anys a Anglaterra. El 2017 va venir a Berga i hi va formar una família. Treballa en una acadèmia i, a part de l'anglès, té coneixements de francès i alemany.

Un dels homes premiats d'enguany ha estat Stanislas Davakan, que va ser el primer negre que va fer de rei Baltasar al Berguedà, a Avià. Natural de la República de Bení, és tècnic en turisme. Va arribar a Catalunya fa dos anys i s'ha integrat a la vida cultural de la comarca.

Una altra premiada va ser la colombiana María Castillo, que fa un any a i mig que treballa cuidant el rector de Viver i Serrateix, mossèn Climent Forner. És ell qui l'ha ajudat a parlar i a escriure en català.

Finalment, es va guardonar Oumar Camara, nascut a la República de Guinea. Va arribar a Berga l'any 2017 dins del programa de refugiats de Creu Roja. Membre de diferents entitats, afirma que «vull continuar vivint a Berga i poder gaudir de la Patum, que m'encanta».