El professor de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) acusat d'haver abusat sexualment d'una alumna menor d'edat va negar ahir els fets davant el jutge i va assegurar que només va tenir relacions consentides amb una noia d'entre 17 i 18 anys. Segons el Codi Penal, l'edat mínima per al consentiment per mantenir relacions sexuals és de 16 anys.

Els fets denunciats per la víctima es remunten a l'any 2014, quan la jove tenia menys de 16 anys. L'educador va tenir presumptament relacions sexuals amb la menor, que tenia menys de 16 anys i que, per tant, no tenia l'edat legal de consentiment sexual. Posteriorment, ara fa un any, l'home va deixar de treballar al centre. Llavors la direcció va tenir coneixement dels fets, a través de la mateixa víctima, que els va denunciar quan ja era exalumna. La direcció i l'Ajuntament van donar a conèixer els fets a la Fiscalia, que ho va investigar conjuntament amb els Mossos. Ni la direcció ni el consistori van pronunciar-se fins al gener del 2019 per no entorpir la investigació.

L'acusat va declarar ahir als jutjats de Berga per aquest cas, que es troba en fase d'instrucció. També van declarar el director del centre, Xavier Llobet, i el cap d'estudis, Josep Comellas, que van explicar com es van assabentar del cas. Per la seva banda, la víctima va declarar fa uns dies. No es descarta que hi puguin declarar més testimonis. A partir d'aquí el jutge haurà de decidir si arxiva el cas o hi veu indicis de delicte i l'envia a judici.

El cas es va fer públic a principi d'any i va generar una forta repercussió a la ciutat de Berga, a més de malestar entre el claustre de professors i l'AMPA, i la direcció i l'Ajuntament de Berga per la manera com s'havia gestionat.

L'Ajuntament va anunciar que es personaria com a acusació particular i, juntament amb l'EMMB, van formar el professorat per tal que tinguessin eines per parlar d'aquests temes, i també van fer tallers dirigits a l'alumnat per ajudar-los a identificar possibles casos d'agressió sexual.

Tal com va explicar aquest diari, el gener d'enguany es va saber que els Mossos d'Esquadra havien rebut una denúncia contra un exprofessor de l'Escola Municipal de Música de Berga per haver abusat presumptament d'una alumna menor d'edat.

Al seu dia, el claustre de l'EMMB va afirmar que «no va tenir coneixement dels fets ocorreguts l'any 2014 ni de les mesures dutes a terme l'any 2018 fins a la reunió celebrada el dia 15 de gener del 2019 a l'EMMB», en la qual van participar membres de l'equip directiu, la cap de Recursos Humans de l'Ajuntament, el regidor d'Educació, la pedagoga que assessora l'Ajuntament, l'alcaldessa i bona part del claustre.