Grups de música, fotògrafs, entitats i particulars protagonitzen el calendari solidari del Taller Coloma del 2020. Tots ells han col·laborat en la festa de celebració del 35è aniversari del centre especial de treball d'enguany i, en agraïment, els seus responsables els han volgut convidar a formar part d'aquesta iniciativa social que va néixer ja fa nou anys. La nova edició del calendari es presentarà aquesta tarda en un acte al Pavelló de Suècia a les 6 de la tarda (vegeu desglossat).

Relacionades

La directora del Taller Coloma, Carme Balletbò, ha explicat a Berguedà Setmanal que any rere any surten idees per trobar els protagonistes del calendari, però enguany ho han tingut més fàcil. «Vam creure que, coincidint amb la celebració dels 35 anys del centre especial de treball, havíem de convidar les persones que ens han ajudat a fer possible els actes de la celebració del mes de maig passat», ha aclarit. Així, acompa-nyant els usuaris del Taller Coloma, apareixen a les imatges els integrants de grups com Rúpits, Format 3 o Skàndol Públic, que van actuar al concert de la Font del Balç, els fotògrafs que van immortalitzar alguns d'aquells moments, els veïns que van col·laborar en el concert d'havaneres de Sac i Ganxo -també presents al calendari- i els monitors que van impartir la sessió de zumba.

Des de la primera edició, el 2011, l'Agrupació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis de Berga (AFTDAO) col·labora en el projecte. Els membres d'aquesta entitat són els responsables de fer les fotografies del calendari. «Sempre diem que és un plaer que ens convidin a participar en aquest projecte cultural i social», assegura el seu president, Fede Garrido. «Ens ho passem molt bé fent aquest projecte i a més a més és una manera més d'aprendre i compartir moments amb totes les persones que hi participen». Enguany, al repte de trobar la millor fotografia -que cada any tenen els fotògrafs que hi col-laboren-, s'hi ha sumat la complicació que totes les imatges havien de tenir lloc en un interior, en aquest cas en diversos espais de les instal·lacions de l'entitat social.

El disseny ha tornat a anar a càrrec d'Ermínia Altarriba, amb una portada que està protagonitzada per les arrels entrellaçades d'un gran arbre, que simbolitza la unió de totes les persones que fan possible l'entitat i també que han col·laborat a fer possible la festa d'aniversari del Taller Coloma.

El nou gerent de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Valentí Camprubí, ha recordat que els diners que es recaptin en la venda dels calendaris -que es poden comprar per 5 euros- es destinaran a cobrir algunes necessitats del centre encara per determinar. «De ben segur que els beneficis ens serviran per tirar endavant projectes importants en un moment difícil com el que estem passant», ha afirmat, fent referència a la complexa situació econòmica que té l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà.

Com en els darrers anys, s'han editat 1.300 calendaris, que es posaran a la venda aquesta mateixa tarda i que es podran comprar en una desena de punts de tota la comarca. Els impulsors de la iniciativa demanen la col·laboració dels berguedans. Ho han fet també dos dels usuaris del Taller Coloma que apareixen en una de les fotografies. Susanna Cabanes i Miguel Ángel González han recordat que s'ho van passar «molt bé» el dia que van fer la sessió fotogràfica i han assegurat que voldrien repetir l'experiència cada any. A més a més, donen les gràcies a tots els col·laboradors que fan possible la iniciativa i a tots els que compraran el calendari.