El xalet de Coll de Pal podria deixar d'estar abandonat a mitjà termini. El Consell Comarcal del Berguedà iniciarà els tràmits per a l'obtenció de l'ús d'aquest antic immoble amb l'objectiu de convertir-lo en un centre d'interpretació i formació de la natura. Aquesta és la proposta del grup de Bagà Endavant que el darrer ple del 2019 del Consell Comarcal del Berguedà, celebrat aquest dijous, va aprovar amb els vots favorables de tots els grups polítics (Junts per Catalunya, ERC i PSC) llevat de la CUP, que es va abstenir.

El xalet de Coll de Pal és propietat de la Diputació de Barcelona i, malgrat la seva proximitat a l'estació d'esquí municipal de Bagà, està ubicat al terme municipal de Guardiola de Berguedà.

Es tracta d'un edifici construït l'any 1972 concebut «com a residència d'hivern dels presidents de la Diputació» que ha tingut diferents usos: garatge de mobilitat hivernal, refugi de muntanya i casa de colònies, segons va explicar el conseller de Bagà Endavant, Pep Llamas, al ple del Consell.

Fa anys que està en desús «i amenaçat de ser enderrocat per part de la Diputació de Barcelona». Bagà Endavant pensa que el fet que estigui ubicat a 1.900 metres d'alçada, als peus de la carretera que mena a Coll de Pal, i les seves dimensions «obren un potencial d'usos sostenibles que el configuren com un edifici estratègic de desenvolupament de l'alt Berguedà». Bagà Endavant ha proposat convertir-lo en un centre d'interpretació d'alta munta-nya i en un espai per fer observació d'espècies animals i vegetals. El conseller Pep Llamas argumenta que el seu emplaçament facilitaria que fos el punt d'inici i final «d'una gran quantitat de rutes de muntanya tant d'hivern com d'estiu», així com també un lloc per aprendre diferents modalitats esportives com l'ús de raquetes, esquí de muntanya, «i la realització de recorreguts de coneixement de la geologia, la flora i la fauna» de la zona.

El grup de Bagà Endavant també apunta que el Consell Comarcal podria establir conveni amb el parc natural del Cadí Moixeró per fer servir aquest edifici «com a centre de formació, recerca i intercanvi d'escolars amb altres comarques».

L'acord del Consell preveu fer la petició formal per a la cessió de l'ús de l'edifici «amb les condicions més òptimes que es considerin», iniciar la redacció d'un pla d'usos de l'edificació i l'entorn i iniciar les converses amb la direcció del parc natural per fixar un conveni de col·laboració.

Es dona la circumstància que en el darrer mandat el govern del Consell Comarcal del Berguedà va demanar a la Diputació de Barcelona que li cedís l'ús del xalet de Coll de Pal. A hores d'ara l'ens provincial està fent una valoració de l'estat de l'immoble, segons va explicar el conseller Abel Garcia al ple de dimecres.