Aquesta setmana, 80 de les més de 140 botigues associades a la Unió de Botiguers i Comerciants (Ubic) de Berga començaran a repartir 1.300 bosses de cotó entre els seus clients per tal de reduir l'ús de bosses de plàstic i envasos d'un sol ús. L'objectiu de l'entitat és que tots els seus establiments adherits deixin de donar bosses de plàstic entre final del 2020 i principi del 2021. Actualment, el 40% ja no en donen i el 2020 ho deixaran de fer el 37% més, segons les previsions de l'entitat.

El lema de la bossa es tota una declaració d'intencions: «Jo desobeeixo la monarquia del plàstic!». I és que, com va explicar ahir, en la presentació d'aquesta iniciativa, Xavier Orcajo, president de l'entitat comercial, «és un eslògan que busca que se'n parli» per donar visibilitat a la campanya. «La societat berguedana és inconformista i es rebel·la contra allò que és injust», va assegurar. Per això el verb desobeir. I per altra banda, el plàstic «en aquesta batalla contra els residus és el rei i la monarquia és un règim antic, imposat». Xavier Orcajo va dir que, més enllà de les creences de cadascú, busquen «crear un marc mental» sobre la necessitat de reduir residus i fomentar la sostenibilitat. «Són unes bosses per ser utilitzades però també per crear consciència de la necessitat de reduir les bosses i recipients d'un sol ús».

En aquest sentit va fer una crida a recuperar costums i hàbits d'abans que eren millors per al medi ambient, com anar a comprar a peu, fer-ho en botigues de casa i portar bosses o recipients reutilitzables per tal de posar-hi la compra i dur-la a casa.

Minimitzar els residus

Aquesta acció s'emmarca en la campanya per reduir la generació de residus de l'Ajuntament de Berga, amb un cost global de 4.300 euros que ha obtingut d'una ajuda de la Diputació. El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, va explicar que «la nostra voluntat és seguir generant accions d'aquest tipus». Escútia va dir que cal anar més enllà de la implantació de la recollida de residus del porta a porta i passar de reciclar a treballar per reduir els residus que es generen.

Fins ara el consistori ha invertit l'ajuda esmentada a regalar 436 carmanyoles i 303 portaentrepans a escolars berguedans. Ara, 1.500 euros són per pagar les bosses de cotó per als comerciants. De cara al 2020 estan negociant amb l'empresa que gestiona les fonts d'aigua de l'ajuntament perquè es pugui deixar d'utilitzar vasos d'un sol ús com fins ara.