18 de desembre de 2019
18.12.2019

Berga agençarà el parc del Lledó amb els 30.000 euros del primer pressupost participatiu

A la votació feta fins al 15 de desembre hi han participat unes 700 persones

17.12.2019 | 20:48
Entrada principal del parc del Lledó, on s'actuarà

Els 30.000 euros del primer pressupost participatiu de Berga es destinaran a fer millores a l'accés, l'entorn i l'enllumenat del parc del Lledó, que va ser creat el 1983. Aquestes millores formen part de les dues propostes que han obtingut més suport per part de les gairebé 700 persones que han participat en la votació –realitzada del 2 al 15 de desembre-, per triar a què es destinarien aquests diners públics. Ahir al vespre es va fer la presentació dels resultats de la consulta a la sala de plens del consistori berguedà.

Les dues propostes més votades, fins a esgotar la partida econòmica prevista, s'executaran durant l'any 2020. El pressupost municipal per a aquest exercici, aprovat en un ple extraordinari aquest dilluns, ja preveu una partida per a aquesta finalitat.

La primera convocatòria del pressupost participatiu de l'Ajuntament de Berga ha rebut 57 propostes, de les quals 44 han superat la valoració tècnica i posteriorment han estat sotmeses al procés de votació popular. Hi han participat un total de 691 persones, que suposen el 4,8% del cens format per persones més grans de 16 anys i empadronades a Berga, segons fonts municipals.

En total, s'han registrat 1.265 vots, tenint en compte que cada persona podia votar dues propostes diferents. També s'han comptabilitzat 4 vots en blanc i 1 vot nul.

Pel que fa al percentatge de participació registrat a la consulta en funció de la franja d'edat, la població de 30 a 39 anys és la que ha votat més (22%), seguida de les persones de 60 a 69 anys (19%), la població de 40 a 49 anys (16%), les persones d'entre 50 i 59 anys (16%), els veïns de més de 70 anys (13%) i el jovent de menys de 20 anys (9%), segons han informat les fonts esmentades.

Els dos projectes de millora del parc del Lledó han sumat conjuntament 226 vots (17,9%). D'una banda, la proposta número 34, que preveia actuacions de millora a les portes d'accés, la senyalització, l'arranjament de l'entorn i el parc infantil, ha obtingut 119 vots, que suposen el 9,4%. Les actuacions incloses en aquesta proposta havien estat valorades en 15.000 euros.

D'altra banda, la proposta número 33, que inclou la millora de l'enllumenat de l'amfiteatre del parc del Lledó, la substitució dels projectors de llum actuals per llums led i la instal·lació d'enllumenat a l' skatepark, ha assolit 107 vots (8,5%). En aquest cas, la proposta té un pressupost total de 20.000 euros.

Fonts municipals han informat que, com que la suma dels imports de les dues propostes escollides supera els 30.000 euros de dotació previstos en el pressupost participatiu, s'executarà el 100% de l'opció més votada. Pel que fa a la resta de la partida disponible (15.000 euros ), es destinarà al projecte de millora de l'enllumenat del parc del Lledó. És una decisió que ha estat consensuada pels representants municipals.

La regidora de Participació Popular del consistori berguedà, Roser Valverde, va valorar positivament els resultats obtinguts en aquest procés participatiu, així com també el nombre de propostes presentades. La regidora va manifestar que les xifres de participació igualen les de poblacions com ara Manresa i Girona, que també se situen al voltant del 5% del seus censos i que tenen més experiència en aquest tipus d'iniciatives.

«Els resultats demostren que la gent de Berga té moltes coses a dir sobre la ciutat, i això també ens serveix per reorientar les nostres pròpies propostes i visionar el municipi des d'un prisma diferent», va reflexionar.

Els pressupostos participatius són un projecte que ha impulsat l'àrea de Participació Popular treballant de forma conjunta amb els grups municipals que formen part del consistori berguedà. Es tracta de la primera experiència de participació que ha portat a terme l'Ajuntament de Berga «en matèria pressupostària, que ha permès als veïns i veïnes decidir a quins projectes volien destinar una part del pressupost públic municipal del 2020».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit