La cursa de Sant Silvestre de Berga arriba a la vintena edició. La prova del darrer dia de l'any espera repetir el miler d'inscrits, xifra rècord que s'ha registrat a les dar-reres edicions. Ho recordava el president del Club Atlètic Berga, Joan Torrents, que, juntament amb el consistori berguedà, està al capdavant de l'esdeveniment esportiu més que consolidat.

La cursa va néixer el 1999 a petició de l'Ajuntament de Berga ara fa vint anys. «Van demanar al club si podíem organitzar un parell de proves a l'any per dinamitzar la ciutat esportivament», explica Torrents. La Sant Silvestre s'ha mantingut amb el pas dels anys i ha arribat a convertir-se en una de les proves més multitudinàries de Catalunya del darrer dia de l'any. A la primera edició van participar-hi vuitanta persones i es tractava de pujar i baixar pel passeig de la Indústria repetitivament. Ara, entre les proves infantils i la cursa popular, aplega més d'un miler de persones i, des del 2004, el recorregut és urbà, de 5 quilòmetres, que passa pels carrers més cèntrics de la ciutat, amb sortida i arribada a la plaça Viladomat.

El regidor d'Esports de l'Ajuntament de Berga, Isaac Santiago, assegura que es tracta d'una cursa de corredors de perfils molt variats a la qual se sumen tant persones que corren professionalment per millorar les seves marques, com altres que ho fan per passar-s'ho bé amb els amics, així com corredors que s'inicien a la Sant Silvestre i a partir d'aquí entren en el món de les curses.

En el mateix sentit s'ha referit Torrents, que recorda que el que caracteritza la Sant Silvestre de Berga és l'ambient «festiu i popular». Aquest toc festiu ve donat per les disfresses que molts dels corredors llueixen en la prova. Enguany, la cursa presenta poques novetats tot i que el president ha anunciat que hi haurà més animació al llarg del recorregut i música a la zona de sortida amb un discjòquei. A més a més, al final de la prova no es donaran ampolles d'aigua sinó que es repartiran gots reutilitzables que es podran omplir en unes fonts que s'instal·laran al passeig de la Indústria.

Per la seva banda, Julio Da Costa, antic president del Club Atlètic Berga i històric de l'entitat, ha destacat que la cursa s'ha pogut fer durant dues dècades gràcies a l'equip humà que hi ha al darrere.

Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer de manera presencial a La Samarreta, Intersport Serra-Martí i Rios Running de Berga; o a l'establiment Serra Esports de Gironella. També es poden fer a través del web del club www.clubatleticberga.com. Com sempre, les curses infantils tindran lloc a partir de les 5 de la tarda, mentre que la prova oficial s'iniciarà a 2/4 de 7. La recollida de dorsals es podrà fer a l'Hotel d'Entitats de Berga el dia 30 a la tarda i el dia 31 durant tot el dia, fins a l'inici de les curses.

«Vull l'esport»

Coincidint amb la presentació de la vintena edició de la cursa de Sant Silvestre, l'Ajuntament de Berga ha donat a conèixer públicament la nova campanya per combatre el masclisme i el sexisme en l'àmbit esportiu. Es tracta d'una nova branca de la campa-nya Vull la nit! que es desenvoluparà durant el 2020 sota el lema «Vull l'Esport».

Com ha anunciat la regidora de Feminisme del consistori, Roser Valverde, l'any vinent es treballarà amb els clubs esportius de la ciutat i tots els agents que hi intervenen per fer una anàlisi i redactar un pla d'actuacions per aconseguir esports lliures de sexismes. «La feina serà trobar-nos amb els entrenadors, amb els esportistes -tant infants com adults-, les seves famílies, i les juntes directives de les entitats esportives per debatre, reflexionar i trobar propostes», ha dit. De moment s'ha presentat el logotip de la campanya, que és obra de Mar Guixé.