Els regidors de l'Ajuntament de Berga conviden els veïns a la lectura. El consistori i la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet inicien una campanya per fomentar la lectura i l'ús de l'equipament cultural municipal entre els ciutadans. Llegim-nos és el nom de la iniciativa, sorgida de l'àrea cultural del consistori berguedà, que pretén també acostar els representants municipals a la ciutadania.

Com ho faran? Cada mes, un dels disset regidors que integren la corporació farà una recomanació d'un títol literari que l'hagi marcat o bé que vulgui compartir amb la resta. Paral·lelament a aquest llibre, es presentarà una llista de deu títols relacionats amb la temàtica, amb l'autor o amb l'estil d'aquesta publicació, amb l'objectiu de proposar una llista més àmplia per compartir amb els lectors.

Els regidors de la CUP, Junts per Berga i ERC de la corporació han presentat la nova campanya, que tindrà una durada de disset mesos -un per cada representant- i que donarà el tret de sortida el proper dilluns, 14 de gener, amb el primer llibre, en aquest cas, escollit per l'alcaldessa Montserrat Venturós.

La regidora de Cultura, Roser Valverde, va avançar que cada mes els veïns podran demanar en préstec el llibre recomanat i també la resta de propostes que formin part de la llista complementària. «Seran uns préstecs especials, d'una setmana, per aconseguir que com més persones millor puguin llegir els llibres i no es quedin parats», va dir. A més a més, la implicació de la ciutadania no s'acaba aquí, sinó que, tal com va explicar la regidora d'ERC, Dolors Tous, els veïns també podran fer propostes de llibres relacionats a través de les urnes que estaran instal·lades en quatre punts de la ciutat. A banda de la biblioteca, es podran lliurar a les llibreries Huch i Quatre Cantons, i al Casal Cívic. Aquests es recolliran en una llista que complementarà la resta.

Difusió a les xarxes

La campanya tindrà presència a les xarxes socials. Tal com va explicar Marc Marginet, cada mes, el regidor corresponent presentarà el títol escollit amb un vídeo on explicarà els motius que l'han portat a escollir el llibre i un breu resum de la sinopsi. Per altra banda, uns dies abans de finalitzar el període, es publicarà una segona píndola per preguntar a la ciutadania què els ha semblat la recomanació d'aquell mes i, a la vegada, es donarà a conèixer la temàtica de la següent lectura. Ambdós vídeos es difondran a través de les xarxes socials del consistori i la biblioteca. El seguiment de la campanya per Internet es podrà fer a través de l'etiqueta #llegimnos. La proposta també té una part social, i és que el racó de la biblioteca on s'exposaran els llibres de cada mes, i que estaran oberts a préstec, estarà presidit per mobles restaurats per Grup Horitzó del Berguedà. La directora de l'entitat, Eva Sánchez, va explicar que una de les activitats que fan per donar feina als seus usuaris que pateixen trastorns mentals i risc d'exclusió social és un taller de restauració de mobles antics. Una proposta que està oberta també a la població en general. Durant els disset mesos que s'allargui la campanya s'aniran exposant diversos mobles amb la possibilitat de compra per als usuaris que hi estiguin interessats.

Els regidors esperen que la iniciativa tingui bona acollida i serveixi per fomentar més la lectura. La regidora Valverde va destacar la implicació que hi ha hagut per part de tots els regidors del consistori, «que han accedit a participar-hi i a fer la seva recomanació» i, a partir d'ara, també a enregistrar els vídeos que s'aniran difonent per promoure la campanya. A partir de l'acollida que tingui la proposta, s'aniran fen les adaptacions que es creguin necessàries.