Vallcebre celebra aquest 15 de gener el vintè aniversari de la construcció de la seva setena església parroquial. El nou temple (consagrat a Santa Maria) es va edificar a una trentena de metres de la plaça on s'erigia l'anterior temple de Santa Maria, que es va haver d'enderrocar l'any 1998 a causa de la inestabilitat geològica dels terrenys on s'havia alçat.

Vallcebre ha tingut set esglésies parroquials al llarg de la seva història. Les sis primeres es van alçar totes al mateix lloc, que tenia un sòl inestable. Les dificultats de plantejar un canvi d'ubicació als veïns van ser importants. Ho explicava a Regió7 el gener del 2000 l'aleshores alcalde Lluís Cadena, que també ho és ara. «Vam pensar que si tornàvem a aixecar l'església al mateix lloc sabent els mals resultats de les altres sis vegades que ja s'havia fet, hauríem deixat com a herència que d'aquí a 80 anys haguessin hagut de tornar a fer una altra església nova».

El nou temple el va inaugurar el bisbe Antoni Deig amb la presència del que va arribar a ser ministre Jorge Fernández Díaz.