L'empresa d'inserció laboral per a persones amb patologies duals, Portal del Berguedà que dóna feina a persones amb problemes de salut mental des de fa més de 35 anys.

El traspàs, que s'ha fet per un valor simbòlic d'un euro, pretén reforçar l'activitat de l'empresa d'inserció laboral ampliant les seves línies de treball. Des del 2001, Fundació Portal del Berguedà produeix els iogurts Delícies del Berguedà amb els que actualment dóna feina a 3 persones amb problemes de patologies duals. Produeixen entre 16.000 i 18.000 iogurts a la setmana dels quals la majoria es consumeixen a Barcelona a hotels i altres establiments i només entre un 10 i un 15% al Berguedà.

La planta de producció dels iogurts Delícies del Berguedà es troba al Centre d'Empreses de Cercs. Els nous gestors han iniciat converses amb administracions berguedanes perquè aquest producte de qualitat que s'elabora amb productes de proximitat i que té un valor social es consumeixi més al Berguedà per exemple introduint-lo a les escoles o a l'hospital comarcal Sant Bernabé.

Aquest dijous, els responsables del Grup Horitzó i de la Fundació Portal (Eva Sánchez, Jordi Garcia Petit, Jordi Labòria i Joan Maria Sala) han fet públic aquest acord que també té un altre objectiu. I és aconseguir aglutinar les entitats que actualment treballen per donar feina i tractament a persones amb discapacitats, problemes de salut mental o patologies duals. En aquest sentit, Jordi Garcia Petit, president de la Fundació Grup Horitzó ha revelat que estan en converses amb l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà per aconseguir aquest repte: aixoplugar en un sol ens el centre especial de treball del Taller Coloma, l'empresa d'inserció laboral de la Fundació Portal que ara depèn del Grup Horitzó del Berguedà que en té la participació majoritària del 65%. La resta de l'accionariat pertany a inversors socials. Garcia -Petit ha dit que l'Associació «valora positivament el desig de treballar en aquesta línia».

Jordi Garcia Petit ha convidat a les administracions berguedanes i a la Generalitat a ser sensibles i donar sortida a aquesta vella assignatura pendent, atendre des del territori a les persones amb discapacitat i problemes de salut mental del Berguedà. Per això cal el suport institucional i ara ho tornen a posar damunt la taula. «Hem d'aconseguir que el Consell Comarcal del Berguedà ha dit Garcia-Petit.

Per la seva banda, Jordi Labòria ha exposat que el projecte de Delícies del Berguedà «ha aconseguit l'estabilitat econòmica, moltes empreses grans voldrien tenir els nostres números» però ha indicat que «ens mancava arrelament al territori». Amb el traspàs al Grup Horitzó es guanya «proximitat comercial i humana» per ampliar la funció social de donar feina a persones amb dificultats.

Per la seva banda Joan Maria Sala, gerent de Delícies del Berguedà ha explicat que «m'agradaria continuar lligat al projecte» que en el seu moment li va suposar «viure una segona joventut». Ha explicat que elaboren "uns iogurts de qualitat i del territori" que fan possible que persones amb problemes de patologies duals tinguin l'oportunitat d'inserir-se al món laboral . Ara redoblaran els esforços perquè aquest producte, que s'elabora amb matèria primera del Berguedà i La Seu d'Urgell sigui més conegut a la comarca perquè se'n venguin més i així es pugui atendre a més persones.

Eva Sánchez, gerent del Grup Horitzó ha recordat que l'entitat fa més de 35 anys que treballa per atendre i trobar feina a persones amb problemes de salut mental. Actualment té 13 treballadors dels 9 tenen discapacitats i problemes de salut mental. A més, donen feina a unes 40 persones derivades dels serveis de salut mental del Berguedà a través de la recollida de roba de segona mà, la recollida de deixalles voluminosos i la botiga on comercialitzen productes que fan els usuaris relacionats amb la Patum.