Reduir els aproximadament 800 quilos de plàstic, majoritàriament de gots i envasos d'un sol ús, que es generen durant les festes de la Patum i que van a parar als carrers oferint una imatge ben poc sostenible. Aquests quilos són equivalents a entre 30.000 i 50.000 gots de plàstic d'un sol ús segosn els càlculs del grup de Junts per Berga.

Aquest és l'objectiu que hi ha rere la proposta que el principal grup de l'oposició, Junts per Berga (JXBerga), portarà al ple ordinari d'aquest dijous. Es tracta de crear un got de la Patum de plàstic però reutilitzable similar als que es donen a moltes festes majors. Un got retornable que els usuaris podrien agafar a qualsevol bar de Berga adherit a la iniciativa per 50 cèntims o 1 euro que es retornaria quan el deixessin de nou.

Els dies de la festa és usual que els bars substitueixin els gots de vidre que donen el seus clients. Això fa que cada dia, carrers i places quedin plens de gots, ampolles i llaunes. Aquest residus que es tiren a terra solen acabar a l'abocador ja que no es reciclen.

La proposta de JxBerga és crear un got de la festa que sigui retornable i reutilitzable. El regidor Ferran Aymerich ha explicat a Regió7 que aquesta ha de ser «una campanya global de ciutat» encaminada la reducció de residus un dels eixos que JxBerga portava al seu programa electoral del 2019. I a evitar les fins ara habituals imatges de la plaça de la festa plena de gots i llaunes aixafades a terra que es repeteix en molts carrers de la ciutat. «Ens hem plantejat com podem canviar aquesta imatge» ha declarat Aymerich.

JXBerga proposa crear una campanya que «aglutini el major nombre de bars de Berga, i especialment els situats en la zona on es desenvolupa la festa i proposar-los algunes accions per reduir els gots d'un sol ús». Ferran Aymerich explica que perquè la campanya «tingui exit cal que tingui el menor impacte econòmic pels bars, que logisticament sigui viable (gots retornables) i que els restauradors puguin triar la mida i els materials», que es creiï una imatge global de la campanya, «atractiva pels bars, però també pels consumidors» i que es consciencii els consumidors de la necessitat de reduir els residus de plàstic».

Per tal que aquesta proposta que es debatrà al ple d'avui fructifiqui «necessitem que l'Ajuntament se la faci seva». Aymerich ha indicat que ja han trasllat la seva proposta al govern i s'ha mostrat confiat que s'aprovarà.

El regidor de JxBerga ha dit que la seva proposta té dues opcions. La primera de gots de plàstic reutilitzables. I si no fos possible pel risc de prendre mal si cauen a terra i s'aixafen han pensat una alternativa que consistiria en gots reutilitzables però que siguin biodegradables o compostables.

Ferran Aymerich ha detallat que ja han parlat amb propietaris de diferents establiments que ho veuen amb bons ulls.