L'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga amplia els seus serveis adreçats als malalts oncològics. Un grup de 6 persones de l'equip de voluntariat de l'AECC-Catalunya contra el Càncer recentment ha començat a oferir suport als malalts de càncer hospitalitzats i les seves famílies.

Fonts del centre han explicat que les voluntàries realitzen tasques d'acompanyament i informació cada dilluns, dimecres i dijous al matí. Entre algunes de les seves funcions hi figura donar «suport afectiu i escolta activa» a més d'ajudar i fer relleu del cuidador principal «per facilitar el descans i reduir el nivell d'estrès familiar». Aquestes persones voluntàries també donen informació sobre la localització dels serveis a l'hospital, detecten si cal la intervenció d'un professional especialitzat (psicòleg, treballador social...), fan activitats d'animació i entreteniment en coordinació amb els equips professionals del cnetre hospitalari.

En els dos primers mesos de funcionament del programa s'han fet 32 hores de voluntariat i s'han visitat una trentena de pacients del cnetre hospitalari berguedà

L'objectiu és prevenir o pal·liar l'aparició de problemes emocionals derivats de l'hospitalització i la malaltia; afavorir el descans físic i emocional del cuidador; facilitar l' alleujament emocional del malalt i de la seva família; i facilitar l'adaptació del malalt al centre hospitalari.

El col·lectiu de voluntaris de l'AECC-Catalunya contra el Càncer són persones majors de 18 anys, que tenen un compromís continuat amb l'entitat, que prioritzen la confidencialitat i la intimitat de les persones i que reben una formació específica i continuada per fer aquesta tasca de suport i acompanyament.