La Policia Local de Berga ha retirat diverses targetes d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda «després d'haver detectat un ús inadequat o fraudulent de les mateixes» segons han explicat fonts municipals.

En els darrers tres mesos, la Policia Local berguedana ha requisat nou targetes d'estacionament perquè s'han detectat «diverses irregularitats». Fonts municipals han explicat que els agents han denunciat diferents vehicles «per haver estacionat en places d'aparcament habilitades per a persones amb mobilitat reduïda, per estacionar a les zones amb horari regulat o en zones habilitades per a la càrrega i descàrrega sense tenir el document acreditatiu corresponent o per fer-ne ús amb la targeta de mobilitat reduïda caducada o fotocopiada».

També s'han tramitat tres sancions mitjançant l'aplicació de la Llei 13/2014, del 30 d'octubre, d'accessibilitat i s'han obert diligències penals en un dels casos per haver utilitzat la targeta d'una altra persona que havia mort feia 5 anys.

Aquesta actuació està inclosa en la campanya de revisió i control d'aquest tipus de document acreditatiu que «permet estacionar el vehicle en espais reservats per a persones de mobilitat reduïda, en zones habilitades per a la càrrega i descàrrega i també en zones d'estacionament amb horari regulat de la ciutat». Els agents de policia i el personal de mobilitat de la zona blava van rebre una formació el passat mes d'octubre per fomentar el bon ús i detectar les targetes fraudulentes.

Fonts municipals han explicat que quan els agents del cos policial o els agents de control de la zona blava «detecten una targeta fotocopiada, falsificada o fora dels casos previstos per la normativa vigent s'avisa la grua per retirar el vehicle i s'imposa una sanció econòmica corresponent a la infracció comesa». Tot seguit, es retira de la circulació la targeta fraudulenta i, «si s'escau, s'informa a les autoritats judicials competents». En el cas de les targetes caducades, un cop han estat retirades pels agents, s'envien a l'organisme emissor per posar-lo en coneixement dels fets i el motiu de la retirada del document.

Legislació d'accessibilitat

La legislació vigent en matèria d'accessibilitat (Llei 13/2014, de 30 d'octubre) preveu sancions administratives de caràcter lleu d'entre 300 i 6.000€. També es poden donar casos en què s'empri la via penal per l'ús indegut de targetes fora dels casos previstos, com per exemple per falsificació o per l'ús de persones que no tinguin cap tipus de relació familiar amb el titular, entre d'altres.