La Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Berga ha instat al govern a prendre mesures per acabar amb els «dèficits estructurals» del barri vell i reordenar-lo. Els comerciants es mostren totalment d'acord amb «la decisió valenta» anunciada per l'executiu de prohibir l'aparcament al cor del nucli històric, la plaça de Sant Pere però adverteixen que això no és suficient i que cal anar més enllà. «Aquesta decisió de prohibir aparcar a Sant Pere en cap cas pot ser el final de res, sinó el principi d'una sèrie de decisions que han de permetre un reordenament de tot el bari vell i el seu eix comercial principal».

La UBIC considera que la prohibició d'aparcar a la plaça de Sant Pere «no pot ser una mesura aïllada, sense implementar per exemple, la prohibició d'aparcament a la plaça del Doctor Saló» que està al costat. Per això demanen que «de forma immediata, els vehicles de la Policia Local de Berga s'estacionin a la Ronda Moreta» per tal detreure també els aparcaments d'aquest espai.

Xavier Orcajo, president de la UBIC, ha explicat a Regió7 que aquesta mesura és de calaix no només perquè es vol treure els cotxes de la plaça de Sant Pere sinó per «seguretat policial» ja que l'actual ubicació faria fàcil bloquejar la sortida de cotxes de la prefectura en la seva ubicació actual.

Els comerciants també han posat damunt la taula la necessitat de resoldre mancances endèmiques que pateix el centre històric com «la neteja, la il·luminació i l'ordre-sobretot pensant en la implementació del sistema Porta a Porta-són tres elements bàsics que s'han d'afrontar sense excuses i de forma immediata» exposen els comerciants en un comunicat.

Xavier Orcajo destaca que han plantejat al consistori la necessitat de desenvolupar el Plans de Millora Urbana (PMU) prevista al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (Poum). D'aquest planejament, aprovat al 2005, pràcticament no se n'ha desenvolupat res malgrat que ja han passat quinze anys. «Cal un debat profund sobre aquest tema» exposen els comerciants.

Els botiguers diuen que la millora de la neteja, la il·luminació i la necessitat de dur a terme allò previst en en el planejament urbanístic així com també en en el Pla de Mobilitat no són mesures noves «i entenem que s'haurien de fer alhora-sinó abans-de prohibir l'aparcament a la plaça de Sant Pere». En aquest sentit, la UBIC opina que Berga «necessita urgentment millores d'aparcament» i de la mobilitat per tal de «reduir l'ús del vehicle privat» aiixí com també millores urbanístiques que «facin de la ciutat i del barri vell un lloc amable on passejar. Ha de ser accessible per a persones amb mobilitat reduïda, tenir una bona il·luminació amb horaris estrictes -i molt controlats- de càrrega i descàrrega».

A favor que no s'aparqui a la plaça de Sant Pere

La UBIC està d'acord amb la decisió del govern de prohibir aparcar a la plaça de Sant Pere i ha fet públiques ajudarà perquè aquest canvi, «provoqui les mínimes molèsties als veïns i comerciants de la zona». Els comerciants creuen «fermament en la necessitat de convertir en zona de vianants el carrer Major, la plaça de Sant Pere i l'eix comercial del barri vell». Aposten perquè es prioritzi la mobilitat a peu i no en cotxe i que això serveixi per dinamitzar el barri vell anivell veïnal i comercial. També creuen que aquesta mesura suposarà una disminució de la contaminació i el soroll i aquest espais els recuperaran les persones. «Volem gent passejant, gent a les terrasses de bars i restaurants nens corrent i omplint de vida els nostres carrers».

Destaquen que la plaça de Sant Pere de Berga "és la plaça més important del nostre municipi i , en l'àmbit cultural, una de les places mé simportant del país" escenari d ela Patum, uan festa Patrimoni de la Humanitat. "Per tant,de cap manera ha de ser un pàrquing, sinó que ha de ser un indret cultuiral, turístic, comercial i d'oci dels ciutadans de Berga i d ela gent que ve a veure'ns".