L'acord per fer el traspàs de la gestió del centre sanitari berguedà a la Generalitat a través d'una nova empresa pública, garanteix la prestació de serveis, el manteniment de les condicions de treball del personal i la representació territorial, segons ha explicat l'alcaldessa Montse Venturós.

Aquesta és una de les condicions que s'han negociat entre l'Ajuntament de Berga i el departament de Salut sobre com s'havia de fer la cessió de l'edifici amb els equipaments dels quals el consistori continua mantenint la titularitat. L'alcaldessa ha explicat que la cessió és per un període indefinit. I l'Ajuntament en manté la titularitat.

Fonts municipals han explicat que l'operació permet «el manteniment del règim laboral del personal actual [de l'hospital] d'acord amb el conveni del SISCAT». Alhora que també «augmentarà la capacitat de generar nous serveis assistencials i la possibilitat d'atraure professionals».

Pel que fa a la representació territorial, es concreta en dos òrgans: el consell d'administració de la nova empresa Salut Catalunya Central i un futur consell consultiu amb 25 representants. La batllessa berguedana ha informat que al consell d'administració, un òrgan decisori, hi haurà 5 representants, 3 del departament de Salut i 2 del Berguedà: un per l'alcaldia de Berga i l'altre pel Consell Comarcal del Berguedà. D'aquesta manera la comarca tindrà veu dins de l'organisme de governança del centre sanitari.

D'altra banda, es crearà un òrgan consultiu amb 25 membres que «tractarà tot allò que faci referència a la salut de la comarca» i també sobre la prevenció de les malalties. La dirigent berguedana va explicar que d'aquest organisme es vol que en formin part diferents representants d'entitats berguedanes que treballen en diferents àmbits de la salut, com l'associació de lluita contra el càncer berguedana Gingko Apac Berguedà o bé l'Associació de Familiars de Malalts Mentals (Asfam), per dir només dos exemples.

Una de les tasques que haurà d'afrontar serà la redacció del Pla Local de Salut, ha indicat Montse Venturós, que confia que es pugui aprovar a partir del 2021.

El consistori té previst repartir a les llars berguedans un fullet explicatiu del que suposa el canvi de model de governança de l'Hospital comarcal Sant Bernabé.