Des d'ahir ja no es pot aparcar a la plaça de Sant Pere de Berga, on es vol prioritzar la mobilitat dels vianants. S'han eliminat les 8 places de zona blava, en bateria, que hi havia davant de la barana, així com la de sota el bust d'Antoni Comellas i Cluet, 9 places en total. On hi havia les de la barana, s'hi han col·locat bancs de formigó ornamental i ja no s'hi pot estacionar. I la plaça a tocar de les escales de l'església parroquial es reconvertirà en zona de càrrega i descàrrega. A la part central de la plaça hi poden continuar circulant els cotxes. I les jardineres situades davant del Vidalba i l'ortopèdia s'han substituït per cubs també de formigó ornamental que continuen delimitant l'espai de vianants.

Ahir, operaris municipals van treure les jardineres i col·locar el nou mobiliari urbà. I és previst que es retiri la màquina expenedora de tiquets dels ja desapareguts aparcament de zona blava.

Els veïns de la plaça de Sant Pere i entorns així com els comerciants, podran estacionar a les zones blaves més properes de la Ronda Moreta i el passeig de la Indústria (el Vall) amb un 70% de descompte. En total, tenen dret a gaudir d'aquests descomptes més de 400 usuaris, que són veïns de 100 habitatges i 33 comerços que viuen en un radi de 100 metres a l'entorn d'aquesta plaça.

Aquests descomptes són els mateixos dels que gaudeixen els veïns i comerciants d'altres zones blaves de la ciutat. I es tramiten igualment a l'empresa municipal que gestiona aquests estacionaments de pagament BRG Progrés. El consistori ha informat als veïns que disposen d'aquests descomptes i com els han d'aconseguir.

La mesura arriba després que el govern berguedà n'hagi anat informant als veïns en diferents reunions. L'objectiu és pacificar el trànsit i prioritzar la mobilitat dels vianants en la plaça més emblemàtica de la capital berguedana, segons van explicar, ahir al matí, els regidors Eloi Escútia i Aleix Serra. «Volem que la plaça de Sant Pere adquireixi el seu rol d'espai de relació social» i que aquesta transformació es faci amb el consens dels veïns.

La prohibició d'aparcar a la plaça de la Patum és la primera acció d'un pla més ampli per tal de restringir l'accés de vehicles a tot el barri vell de Berga que el govern està preparant i que preveu aplicar aquest 2020.

Aquesta futura restricció consistirà en que només podran accedir al nucli històric els conductors de vehicles autoritzats ja siguin veïns o repartidors. El control es farà a través d'unes càmeres que s'instal·laran en diferents punts d'accés.

Elois Escútia i Aleix Serra van exposar que les noves mesures per pacificar el trànsit s'han pres després de parlar-ne amb els veïns i entitats comercials des de l'any passat. Van explicar que es mantindrà un estret contacte amb els representants veïnals i comercials per anar valorant de forma sovintejada els canvis que s'han d'anar fent en els propers mesos per garantir que siguin efectius.

Igualment van informar que, fins ahir, l'Ajuntament no havia rebut peticions per instal·lar terrasses a la plaça de Sant Pere on ja no es pot estacionar.