Els contrastos en la vida de les dones que vivien i treballaven en una colònia tèxtil de Catalunya queden plasmades a 'El silenci dels telers'. La productora i impulsora del projecte, l'actriu berguedana Maria Casellas, ha explicat que en l'obra s'hi troba la visió de les dones que estaven "agraïdes", perquè la colònia les protegia quan la família estava malalta, però també dona veu a d'altres dones que ho van viure com una "trampa" de l'empresari a la qual s'havien de sotmetre si volien sobreviure. L'obra s'inspira en el llibre que porta el mateix títol d'Assumpta Montellà. L'espectacle s'estrenarà el proper 15 de març al Local del Blat de Gironella, i passarà per Manresa, Berga, l'Ametlla de Merola i Barcelona, al Teatre El Maldà.

Les actrius Maria Casellas i Andrea Portella parlen sobre l'obra «El silenci dels telers»

Les actrius Maria Casellas i Andrea Portella parlen sobre l'obra «El silenci dels telers»

La productora i impulsora del projecte, l'actriu berguedana Maria Casellas, parla de la voluntat en l'obra 'El silenci dels telers' de donar veu als contrastos per mostrar el dia a dia de la vida a la colònia i explicar la seva realitat realitat en la seva globalitat.

Segons assenyala l'actriu, "tot el món de les colònies és un món molt proper perquè l'he viscut de ben petita". Li havien explicat moltes històries sobre la fàbrica i les seves treballadores i sempre li havia sorprès un univers tan particular. "Històries d'un món ordenat, jerarquitzat i obedient que contrastava amb el paisatge natural, salvatge, i alhora feréstec, propi del territori". "Vaig pensar: què puc fer jo per intentar que aquest patrimoni tan proper, que el conec, es pugui donar a conèixer?", es va preguntar Casellas.

L'objectiu és reviure el dia a dia del món en miniatura que eren les colònies i explicar les petites històries de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques. "Una de les coses que em sorprenia més era la gran quantitat de contrastos que em generava el tema. Com podia ser que aquestes dones no es revelessin?", s'han preguntat Casellas i també l'actriu que l'acompanya a l'escenari, l'Andrea Portella. Però quan es posa l'obra en el seu context, "es comprèn molt millor".

En aquest sentit, l'espectacle també vol ser un homenatge a les dones de la fàbrica. "Sempre s'ha explicat la història de la industrialització catalana des dels grans noms, sempre en veu d'home. Però calia donar-los veu a elles, que són les que van fer possible que les màquines funcionessin", ha reivindicat Maria Casellas.

L'obra, inspirada en el llibre 'El silenci dels telers' d'Assumpta Montellà però també feta a partir de fragments de diverses entrevistes que ha realitzat Maria Casellas en l'últim any, és una ficció protagonitzada per dues veus femenines, la Carme i a Pilar, que interpreten la mateixa Casellas i Andrea Portella. Malgrat l'obra transcorre al llarg de 100 anys de la història del país, la impulsora ha explicat que l'espectacle també té una mirada "molt personal" i "una part vivencial".

'El silenci dels telers' s'estrena a Gironella el proper 15 de març al Local del Blat. El 22 es podrà veure al Teatre Conservatori de Manresa, el 28 al Teatre Esplai de l'Ametlla de Merola i el 29 al Teatre Municipal de Berga. Del 15 d'abril al 10 de maig l'obra es podrà veure al Teatre El Maldà de Barcelona.

Com a activitat paral·lela, del 9 al 15 de març es podrà veure una selecció de fotografies del procés de creació de l'espectacle i de les entrevistes realitzades a diferents testimonis a la Biblioteca de Gironella. Les fotografies són de Clàudia Portús seguint la producció de l'espectacle. També hi haurà una xerrada a la Biblioteca de Berga durant la setmana prèvia a la funció amb el Club de Lectura sobre l'obra de l'escriptora Assumpta Montellà.