Justament avui fa 25 anys de l'arribada dels Mossos d'Esquadra al Berguedà. S'hi va instal·lar un destacament quan el cos encara no tenia competències a la comarca. Dues dècades i mitja després el cos s'enfronta a prop d'un miler de casos penals, de tot tipus, cada any, dels quals en resol més d'un terç.

Des del dia zero de la seva arribada la comissaria es va instal·lar a la zona de l'antiga caserna i des de llavors sempre ha estat al mateix lloc. Des d'aquest punt es dona servei al conjunt dels municipis que formen part de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) del Berguedà. Actualment, la comissaria té una plantilla de 78 agents repartits en les seves diferents unitats, i molts són veïns de la mateixa comarca.

Pel que fa als delictes, al llarg de tot el 2019, el cos policial català va atendre un total de 912 fets delictius, tan sols set delictes més que els registrats durant tot el 2018.

La dada actual és una xifra molt similar a la de l'any 2011, quan comença la sèrie històrica i es van produir 900 delictes a la comarca. L'any següent, el 2012, aquesta xifra tocava sostre amb un total de 946 delictes, i des de llavors aquesta xifra es va anar reduint fins al 2017, quan el nombre de delictes va ser de 826. Aleshores es va iniciar un nou increment dels fets delictius que s'ha prorrogat durant els dos darrers exercicis.

En aquest període de gairebé una dècada han anat canviant els tipus de delictes que són més comuns, i si el 2011 les estafes eren un tipus de delicte bastant infreqüent, amb només sis de denunciades al llarg de tot l'any, és a dir una cada dos mesos, només durant el 2019, 225 berguedans van dirigir-se a la comissaria per denunciar que havien estat víctimes d'un delicte d'aquest tipus. Aquesta xifra equival a una mica més d'una denúncia cada dos dies. En aquells temps, el 2011, les faltes contra el patrimoni eren el més comú, amb un total de 263 denúncies.

Dels 912 fets delictius dels quals van tenir constància a la comarca durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra en van resoldre 363, fet que va comportar un total de 110 detencions. Aquestes xifres, segons assegura l'actual cap dels Mossos a la comarca del Berguedà, Francesc Hernández, situen aquesta ABP com una de les líders en resolució de casos a escala catalana.