Fa un quart de segle que els Mossos d'Esquadra es van instal·lar a l'antiga caserna militar de Berga, d'on els soldats havien marxat el 1993. Tanmateix, la policia catalana no va assumir competències en matèria de seguretat ciutadana fins l'any 1998.

La inauguració oficial de la Unitat Comarcal dels Mossos a la ciutat va tenir lloc el divendres 3 de març de l'any 1995. Els agents es van ubicar a l'edifici de la Companyia Nova. S'havia acabat de pintar la nit abans de la posada de llarg. Les obres de reconversió d'aquest l'immoble es van haver de fer contra rellotge.

Aquest va ser el primer servei que hi va haver a la vella caserna del pla de l'Alemany d'ençà de la marxa dels soldats. L'adequació d'aquell edifici va costar uns 15 milions de pessetes.

Aconseguir donar nova vida a les velles instal·lacions militars era una fita que s'havia fixat el govern de l'Ajuntament d'aquella època: reconvertir un espai que durant més de quatre dècades havia acollit militars de l'exèrcit espanyol per a usos civils.

Fa un quart de segle, el conseller Xavier Pomés va presidir l'estrena d'aquesta Unitat Comarcal en què van començar a treballar 24 agents. L'arribada dels Mossos d'Esquadra a Berga va suposar una nova fita en el desplegament del cos de la policia autonòmica arreu del territori, que va acabar culminant amb la substitució de la resta de cossos.

Inicialment, els policies destacats a la unitat berguedana van dedicar-se a fer tasques de col·laboració i coordinació amb la resta de cossos i forces de seguretat existents a la comarca. No va ser fins a l'1 de novembre de l'any 1998 que van assumir competències en matèria de seguretat ciutadana, aleshores ja com a comissaria de l'Àrea Bàsica Policial del Berguedà.

Des d'aquell llunyà 1995 fins ara, els efectius han augmentat i han arribat als 70. El Berguedà és una de les comarques que tenen l'índex delinqüencial per habitant més baix del país.