L'Hospital Sant Bernabé de Berga ha activat un circuit per facilitar que les famílies puguin acomiadar-se de les persones malaltes que es troben al final de la vida. Així, es permeten visites amb una durada determinada d'un acompanyant per malalt. Un altre circuit que s'ha impulsat aquests dies té per objectiu permetre que les famílies, que no estan autoritzades a entrar al centre, puguin fer arribar als malalts roba i estris personals. Aquestes són algunes de les noves mesures que el centre ha posat en marxa aquests dies.

Amb l'objectiu d'oferir una millor atenció als pacients de la Covid19 i a les seves famílies s'ha volgut reforçar l'acompanyament psicològic a les persones malaltes, als familiars i també als professionals del centre. Per aquest motiu, s'ha creat un grup de psicòlegs voluntaris que ofereixen suport tan als professionals de l'Hospital com als propis malalts. L'Hospital també compta amb la tasca d'una psicòloga que coordina el dol familiar, posant una especial atenció en aquells casos en què es produeix una defunció sense que els familiars s'hagin pogut acomiadar de la persona estimada.

Pel que fa a la relació dels malalts amb els familiars també s'ha habilitat un servei de videotrucades, que pot ser una ajuda emocional important per a ambdues parts en aquests moments. També es dona l'opció a les famílies d'enviar missatges personalitzats a través d'un correu electrònic que s'ha creat especialment amb aquest objectiu. Els professionals del centre s'encarreguen de fer arribar aquests missatges als seus destinataris.

Nou espai d'hospitalització

En cas que sigui necessari, l'Hospital Sant Bernabé disposarà de llits addicionals en un hospital de campanya que s'ha habilitat a l'espai de Rehabilitació, a la tercera planta de l'edifici nou. Aquests llits estan destinats a pacients que no requereixin estar hospitalitzats a la planta d'aguts però que no puguin tornar al seu domicili. També s'ha habilitat un nou espai per a pacients semi crítics, amb tres llits, que ofereix una supervisió constant a aquells malalts que estan a l'espera de ser traslladats a un altre centre.

A nivell organitzatiu es continua sense permetre l'accés a l'Hospital a cap persona que no estigui autoritzada. Només poden accedir-hi els usuaris d'urgències, que ho fan per la porta de la sala d'espera d'urgències, mentre que els professionals i els usuaris que tenen una visita urgent ho han de fer per la porta nord, on hi ha les portes automàtiques. A banda, s'han creat uns nous circuits nets i bruts dins del centre, motiu pel qual hi ha zones a les quals només pot accedir-hi el personal assistencial que hi estigui treballant en aquell moment i personal de neteja.