L'estat d'alarma per evitar la propagació del coronavirus ha provocat que la única manera de fer les renovacions de la gratuïtat del túnel del Cadí sigui on line ja que presencialment no és possible. Això ha disparat l'ús de la via telemàtica per fer aquesta gestió a través del Consell Comarcal del Berguedà quan el 2019 aquests sistema no suposava ni l'1% del total.

Un 39% de les 774 tramitacions per renovar la gratuïtat per passar pel túnel del Cadí que es van fer a l'ens comarcal el març ja van ser on line, concretament 229. El 14 d'aquell mes va entrar en vigor l'estat d'alarma però els dies anteriors encara es van poder fer els tràmits presencialment. Fins el 29 d'abril s'han renovat 948 abonaments que suposa un 64,7% de les 1.465 persones a qui caduca la gratuïtat . I de les 1.324 que caduquen el maig ja se n'han gestionat un 30% (402) . I del juny quan en caduquen 1.189 ja se n'han renovat el 9,9 (118) segons ha explicat a Regió7, Jordi Sabata, conseller de Polítiques Digitals. «Estic molt content» que els berguedana hagin utilitzat les eines disponibles. Així mateix ha destacat que l'administració electrònica «facilita les coses als veïns».

Una situació com l'actual, en què les oficines del Consell Comarcal del Berguedà romanen tancades al públic, sense les eines digitals que ha disposat l'ens comarcal per facilitar aquesta tasca «no hauria estat possible. Hem gestionat aquesta situació amb solvència». Jordi Sabata ha dit que d'una altra manera hagués estat molt més complicat perquè hauria concentrat encara més el perirode de renovació de les gratuïtats que aquest any ja és molt elevat.

D'altra banda, els beneficiaris a qui l'abonament caduqui durant l'estat d'alarma i no l'hagin renovat on line, ho podran fer posteriorment, quan s'aixequi sense que hagi perdut la validesa, ha detallat el conseller Sabata. I es podrà fer telemàticament o bé a les oficines de l'ens.

Evitar el col·lapse

Aquest gener els responsables de l'ens comarcal berguedà van fer una crida perquè els veïns del Berguedà que gaudeixen de la gratuïtat del peatge del túnel del Cadí, fessin la tramitació per renovar-la on-line per tal d'evitar el col·lapse de les oficines d'aquesta administració. I és que aquest 2020 caduquen 7. 648 abonaments de veïns de la comarca i la meitat entre l'abril, el maig i el juny. Es tracta d'una xifra de caducitats 7 vegades superior a les del 2019. Per ajudar els ciutadans a fer aquest tràmit el Consell Comarcal va crear un vídeo tutorial a la seva pàgina web per explicar com s'ha de fer pas a pas.

Del mes de gener al juny en caduquen 5.014. A hores d'ara ja se n'han renovat un 44,62% (2.237). El gener les renovacions on line va ser d'un 17% i el febrer del 80%.