Només el 38% de les empreses del Berguedà funciona a ple rendiment. Així es desprèn de l'enquesta que ha realitzat l'Associació comarcal d'empresaris del Berguedà (ACEB) entre 130 dels seus afiliats. Segons l'informe, un 20% de les empreses i autònoms del Berguedà estan tancades perquè s'han vist obligades a abaixar la persiana i un 42% estan parcialment actives. Del treball també es desprèn que un 76% de les pimes i autònoms està patint una davallada en la seva activitat derivada de la pandèmia.

Segons l'enquesta, el 40% de les empreses ha vist disminuïda la seva activitat fins al 50%, el 31% l'ha disminuït fins al 80% i el 29% l'ha vist reduïda fins al 100%. Només el 15% diu que no està patint els efectes d'aquesta crisi.

Pel que fa a les mesures, el 39% de les empreses ha aplicat un ERTO, un 19% ha implementat mesures de teletreball, un 6% s'ha acollit a les línies de finançament addicional extraordinàries impulsades per les administracions públiques, un 5% ha acordat una bossa d'hores amb els treballadors, un altre 5% els ha modificat les vacances, un 7% ha reduït l'horari laboral i un 9% ha optat per altres opcions.

Efectes els propers mesos

Sis de cada deu empreses enquestades creu que l'impacte de la crisi es continuarà notant durant els pròxims mesos i que la situació del seu negoci serà pitjor després de la crisi. Estimen que les comandes es veuran reduïdes, ja que les empreses estan més endeutades i els clients no consumiran com abans. D'altra banda, un 36% es mostra optimista.

Segons l'ACEB, la majoria de les empreses enquestades coincideixen a assegurar que notaran una manca de liquiditat, hauran de reestructurar la plantilla i potenciar el teletreball, reorientar les vendes i potenciar tant les xarxes socials com la venda en línia, aplicar mesures de seguretat i higiene, millorar l'exportació i demanar ajudes a les administracions davant la gran necessitat de facilitats econòmiques i administratives. L'11% de les empreses enquestades manifesta patir manca d'EPI o el 5%, falta de subministrament.