El comitè d'empresa de la residència Salarich- Calderer de Bagà ha denunciat que el patronat que gestiona aquesta fundació privada sense ànim de lucre «han tirat pel dret». I no han comptat amb els representants dels treballadors alhora d'exposar quina és la situació del centre arran de la crisi del coronavirus i buscar solucions. Fonts del comitè consultades per aquest diari han defensat la feina que han fet en unes circumstàncies excepcionals i molts difícils. També han anunciat que lluitaran per salvaguardar els seus llocs de treball que ara estan amenaçats.

Tal i com ha informat aquest diari, dissabte, el patronat va enviar una carta per whatsapp al personal en la que instava als treballadors de baixa que tornessin a la feina per no haver de tancar el centre. La Covid -19 ha deixat la residència en «una situació dramàtica» a nivell econòmic segons el vicepresident del patronat i alcalde de Bagà Joan Oña.

Dels 82 residents - la principal font d'ingressos de la Salarich Calderer- se n'han mort 29 i 68 s'han vist afectats per la pandèmia. Pel que fa a la plantilla dels 70 treballadors, 55 han causat baixa laboral, molts d'ells per haver-se contagiat treballant. Això ha obligat a contractat a 39 persones per poder continuar atenent els residents.

La carta ha generat molt malestar i segons ha pogut saber aquest diari, hi hagut treballadors que s'han posat en contacte amb el personal de les oficines del centre reclamant explicacions pel contingut d'un document que tanmateix ha enviat el patronat, l'ens que gestiona aquesta fundació privada sense ànim de lucre.

Fonts del comitè han indicat a aquest diari que «no hem tingut cap tipus de comunicació del patronat» en l'actual crisi. I , en general, des del juny del 2019. «Han fet la carta per lliure sense comptar amb nosaltres que som els que hem estat al peu del canó, han tirat pel dret. No és la manera més apropiada».

Les mateixes fonts han dit que consideren que les mesures per superar la crisi econòmica que va explicar públicament dimarts el vicepresident del patronat Joan Oña,com un possible expedient de regulació d'ocupació temporal o definitiu, se'ls haurien d'haver explicat primer a ells. Reclamen que els representants del patronat els expliquin quina és la situació de la residència, si perillne els seus llocs de treball i quines són les mesures que es plantegen per sortir de l'atzucac.

Les mateixes fonts han indicat que els treballadors de la residència tant els d'administració i direcció com la resta de personal «hem fet el que hem pogut en tot moment com buscar recursos, els equips de protecció personal perquè no n'hi havia, contractar personal a correcuita per suplir les baixes. Hem estat treballant com hem pogut» enmig d'una situació excepcional en què han estat a primera línia per atendre la gent gran ingressada al centre amb els recursos que han disposat a cada moment. Fonts del comitè han dit que cal valorar la feina feta i l'esforç que ha implicat per les dures condicions.

Bagà Endavant vol que la residència sigui pública

El grup de Bagà Endavant, a l'oposició, vol que al residència Salarich Calderer «passi a ser gestionada per alguna administració pública». Així ho a explicat a Regió7 el portaveu del grup Pep Llamas. «Ho dic per la de Bagà però seria aplicable a les residències de tot Catalunya. Aquesta crisi ens ha demostrat que les residències no tenen els recursos necessaris». Llamas s'ha mostrat partidari «d'estudiar molt bé la gestió de la residència» durant la Covid-19. De fet la fiscalia ja ho està investigant. Llamas ha dit que «no ens podem permetre la pèrdua de la residència primer per la seva funció assistencial i també perquè és l'empresa més gran de l'alt Berguedà».

Pel que fa a la carta enviada als treballadors, Pep Llamas ha demanat la dimissió del vicepresident del patronat, l'alcalde Joan Oña. «És una carta inoportuna i injusta que ha de tenir conseqüències». Llamas ha dit que també demanen la dimissió del patronat d'Oña «per la mala gestió que s'ha fet de la residència».