La residència Salarich-Calderer de Bagà no pot fer front al pagament de la paga doble dels treballadors del centre corresponent al mes de juny i està pendent d'un crèdit bancari per poder pagar les nòmines del mes de juliol i altres despeses. El centre baganès, greument afectat per la covid-19, té un deute hipotecari d'11.300 euros mensuals i està fent una regulació de personal a causa de les múltiples baixes de residents.

Joan Oña, alcalde de Bagà i vicepresident del patronat de la residència, ha confirmat a Regió7 que «no hi ha tresoreria per pagar la paga extra d'aquest mes i es treballa per fer un pla de viabilitat per poder-la liquidar tan aviat com sigui possible». En un comunicat al qual ha tingut accés aquest diari, el patronat de la Salarich-Calderer afirma que deixa aquest deute amb els treballadors pendent de liquidar i que «busca solucions» que comunicarà «el més breument possible» al comitè.

La residència berguedana ha vist com 29 dels 81 residents perdien la vida durant la pandèmia i aquest fet ha suposat una davallada important dels ingressos. L'alcalde afirma que la situació del centre «és com la de moltes residències, tenim més treballadors que residents, i el que hem de fer és mirar com passem aquest impàs per mantenir els treballadors i que puguem incrementar el nombre de residents». Respecte a la regulació de personal que està portant a terme el centre, Oña exposa que «el que s'ha anat fent és tancar la relació amb els treballadors extres que s'havien agafat per cobrir les baixes, ja que aquestes s'han anat reincorporant».

Actualment la residència Salarich-Calderer encara té quatre residents positius de covid-19 que segueixen aïllats a l'interior del centre, segons ha explicat el batlle. «Tenim els dos fronts oberts, per una banda l'aspecte sanitari, que és el prioritari, ja que afecta la vida dels residents i dels treballadors, i per l'altra l'econòmic, per fer que tot això torni a ser viable. Estem en un període d'impàs per recuperar residents i ho estem mirant de solucionar. No sabem si seran uns mesos o més temps, però estem treballant en els dos fronts», exposa l'alcalde.

El centre baganès ha estat intervingut pel departament de Salut a través d'una empresa gestora privada per fer un diagnòstic acurat de la situació a la residència i plantejar solucions per millorar-ne la gestió. Després de les primeres setmanes, Oña valora que «s'ha fet un pla de contingència i s'han anat optimitzant recursos i circuits a nivell sanitari, però encara estem en fase vermella i el que volem és passar a la fase verda, això és el que ens preocupa». El patronat també explica en el comunicat que estan pendents de «sancions molt greus per part del departament d'Afers Socials i Família, que poden comportar sancions i inhabilitacions». Oña exposa que «fa pocs dies ens va arribar una carta amb unes sancions del departament i hem d'acabar d'esbrinar a què es deuen perquè no ho veiem clar. Quan es detecta una irregularitat el més lògic és aplicar una sanció perquè arreglis el que no està correcte o bé realitzar una intervenció per arreglar-ho, i això ja ho estan fent, per tant no té sentit». L'alcalde es mostra convençut que la residència podrà seguir endavant tot i les dificultats sanitàries i econòmiques. «No en tinc cap dubte», afirma.

La mostra de suport al personal del centre per part dels veïns de Bagà el 6 de juny passat va ser un senyal que la vila aprecia el difícil treball que han hagut de realitzar durant la pandèmia. «Va ser important per als treballadors i també per als residents, ja que van veure que la gent està al seu costat i es preocupa perquè pugui funcionar», acaba.