18 de juny de 2020
18.06.2020
Regió7

Un estudi preveu fer millores per valor de 110.000 euros a Sant Julià de Fréixens

La Diputació lliura l'anàlisi sobre l'estat de la petita església a l'Ajuntament de Vallcebre

18.06.2020 | 13:15
Sant Julià de Fréixens

Un estudi del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) preveu fer millores per valor de 110.000 euros per monitoritzar i consolidar l'església de Sant Julià de Fréixens.

Així consta en aquest treball que la Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Vallcebre. L'estudi conclou que l'estabilitat de l'edifici, d'origen romànic i catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), «no està compromesa a curt i a mitjà termini i preveu una monitorització i actuacions de consolidació per millorar el seu estat».


Els tècnics han detectat que el temple vallcebrenc presenta «una deformació molt acusada en la façana sud, on hi ha tres contraforts. S'hi detecta un desplaçament cap a migdia en la seva part superior de més de 50 cm, segurament produït pel moviment sísmic esdevingut a Catalunya el 1428, que també hauria provocat l'aparició d'esquerdes a l'absis i  als murs laterals».
L'anàlisi es basa en els resultats d'un estudi geotècnic, d'una excavació arqueològica, d'una anàlisi d'estabilitat i també en un aixecament de plànols i una hipòtesi històricoconstructiva de l'edifici.


La petita església de Sant Julià de Fréixens té la nau datada al voltant del segle XI i l'absis una mica posterior, d'entre els segles XII i XIII, tot d'època romànica i amb ampliacions producte de diferents fases constructives posteriors. El campanar i la rectoria adossada a ponent, com la volta de la nau central i els contraforts, segurament es van bastir en diferents etapes del segle XVIII. Més recentment, en la dècada de 1990, es va renovar la teulada i es van reforçar les voltes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit