Els independents de Capolat i Borredà han seguit els passos de Som Avià i han abandonat l'Agrupació d'Electors del CapolatAviàBerguedà al Consell Comarcal per discrepàncies internes entre els membres del col·lectiu. El grup Treballem A i per Borredà i Endavant per Capolat subscriuen el comunicat emès aquest dimarts per Patrocini Canal i deixen l'agrupació amb només tres membres, Sagàs, Guardiola i la Nou.

Jesús Solanelles, alcalde de Borredà, ha explicat a Regió7 que comparteix els motius de Som Avià i que la principal font de conflicte ha estat la falta d'entesa entre grups. «Érem gent que teniem maneres de pensar diferents i resulta que hi ha hagut discrepàncies. No ho hem sabut fer-ho bé, no hi ha cap culpable, però ha faltat experiència per saber-nos combinar», afirma.

Tot i la marxa de l'agrupació, Solanelles seguirà donant el seu suport a Patrocini Canal com a vicepresidenta del Consell. «Soc partidari de que la Patrocini treballi amb la conselleria, no s'ha de desestablitzar el Consell i per tant soc partidari de trencar l'agrupació i posar-nos a donar suport a la Patrocini».

Segons Solanelles, els pobles petits de la comarca no es veuran afectats per aquesta desfragmentació de l'Agrupació d'Electors del Berguedà al Consell, ja que «la meva proposta és que la Patrocini continuï treballant pels pobles petits sense tenir en compte els colors, que és el que ha de fer el Consell Comarcal. Des d'un principi els partits havien dit que ens ajudaria i ho crec que ho seguiran fent».

Josep Maria Mosoll, alcalde de Capolat, ha afirmat a aquest diari que en el seu cas, al descord entre els grups de l'agrupació d'electors s'hi suma una problemàtica interna al municipi. «El problema principal és que tenim un Ajuntament amb molts problemes econòmics i ens volem centrar al cent per cent en salvar-lo. Estem en un bucle econòmic important i no tenim temps material».

La renúncia de Capolat ajudarà a tenir més temps per treballar al municipi, però l'alcalde també subscriu els motius exposats per Patrocini Canal i Som Avià. «La il·lusió de agrupació va ser molt bona d'inici però des del principi vam pecar de no fer les coses bé i així s'ha desencadenat tot. Ens agradaria que hagués anat d'una altra manera», diu.

Per últim, Mosoll comparteix l'opinió de Solanelles i opina que la falta de membres de l'Agrupació d'Electos al Consell no reduirà l'atenció als pobles petits del Berguedà. «No té perquè afectar, sempre que hi hagi bona voluntat hi pot seguir havent comunicació i intercanvi d'informacio i ajuda, no te res a veure una cosa amb una altra», acaba.

Aquest dimarts Som Avià va decidir abandonar l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà degut a «importants discrepàncies en la manera de fer política amb alguns socis». La formació avianesa liderada per Patrocini Canal va pendre la decisió després de «reflexionar-hi molt» i va anunciar que conservaria la plaça al govern Consell Comarcal. Aquesta situació farà que l'Associació d'Agrupacions d'Electors, que en un inici tenia dues cadires al Consell, la de Patrocini Canal i la de Josep Llamas, es quedi sense representació.