L'aiguat que va caure aquest dilluns a la tarda a Berga va provocar l'esfondrament de l'extrem de la base del pont de la Fàbrega, al camí ral que transita cap al veïnat de la serra de Noet i cap a l'Associació Berguedana per a la Protecció dels Animals. La circulació a la zona està completament tallada al trànsit ja que el pont ha quedat malmès i en una situació perillosa. Aquest dimarts representants del consistori berguedà i veïns de la zona s'hi van reunir per analitzar la situació.

Des de fa anys, l'estat del pont de la Fàbrega ha estat motiu de conflicte entre els veïns de la zona i l'Ajuntament de Berga. Lluís Sellart, veí de la serra de Noet, ha explicat a Regió7 que «ja es veia que s'havia d'actuar en aquest pont. La demanda de millora per part dels veïns a l'Ajuntament hi era de feia temps i s'havia mirat, però tot val diners». El desembre del 2018 un vehicle es va accidentar i va caure pel pont. En aquell moment, els veïns van reclamar solucions pel mal estat del pont i el consistori hi va instal·lar una tanca lateral.

Lluís Sellart exposa que «el pont necessitava una bona reparació. Fa dos anys hi van posar la barana, però per aquest pont a part dels cotxes dels veïns hi passa maquinària agrícola i camions. És molt estret i necessita una reparació ja que tot ha evolucionat més ràpid que el pont. Ja ho havíem dit molts cops, que era molt just i que ens feia patir, ja que algun veí hi havia vist alguna fissura». Pel que fa a l'esfondrament provocat per la pluja, Lluís Sellart ha explicat que «l'aiguat de dilluns a la tarda es va emportar una paret lateral del pont. Se'n va adonar un veí i va avisar la policia. El pont ha quedat baumat, buit per sota. Al vespre em vaig posar en contacte amb l'aparellador de l'Ajuntament i han vingut a mirar-ho. El camí ha quedat tallat. S'hi pot passar a peu i amb bicicleta, però els cotxes no», assegura.

Els representants del consistori han explicat als veïns que encara s'ha de valorar la situació, però segons Sellart es plantegen dues opcions. La primera, restituir el pont que ja hi havia, i la segona, fer un procediment per millorar-lo. Sellart afirma que «amb el que ha passat avui, fer una reparació puntual serà costós, però ens quedarà el pont que teníem ahir al matí i tot estarà com estava. Estaria més bé poder fer una actuació de millora del pont, que serà més llarga, però haurem de tenir paciència».

Aleix Serra, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Berga, ha explicat a aquest diari que prefereix ser prudent i esperar a tenir una valoració completa dels danys abans de definir l'actuació. «Encara està en marxa l'actuació, ja que fa falta netejar tota la vegetació per veure l'afectació que ha tingut i poder veure com queda. La pluja va fent els seus danys i dilluns va caure molta aigua», explica. Segons Sellart, l'esfondrament parcial del pont es va produir perquè «va baixar molta aigua de la Font del Ros i es va filtrar entre la llosa i el muret del pont, que es va rebentar. La llosa ha aguantat però està en un estat precari». El Meteocat va informar que aquest dilluns van caure 72,6 mm d'aigua a la ciutat de Berga.