La Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans ha decidit suspendre el concurs de gossos d'atura de Castellar de n'Hug així com també els de Llavorsí, Canillo (Andorra), Osseja, Prades, Ribes de Freser i Castellterçol, «a causa de la crisi sanitària». El concurs berguedà va néixer l'any 1962 i des de llavors s'ha celebrat el darrer diumenge d'agost al prat del Castell de forma ininterrompuda. Enguany hauria arribat als 58 anys de vida.

L'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà, ha explicat a Regió7 que «ens hem vist obligats a suspendre-ho» per la impossibilitat de garantir que es puguin mantenir les distàncies de seguretat entre els assistents per evitar la propagació del coronaviurs.

El popular certamen berguedà aplega unes 4.000 persones en un espai a l'aire lliure i «i això és molt difícil de controlar», ha indicat el batlle. «Sap molt greu però ho hem hagut de suspendre. Esperem que l'any que ve ho puguem celebrar». I és que el concurs de gossos d'atura ha donat una gran projecció a aquest petit municipi ja que hi porta milers de visitants que generen activitat econòmica al sector dels serveis i restauració.

La suspensió «està motivada fonamentalment per la dificultat de garantir el manteniment de les distàncies de seguretat i el control de la capacitat» en espais oberts on se celebren aquests concursos.

En l'esmentat comunicat federatiu, s'exposa que «els populars certàmens estiuencs que any rere any apleguen pastors vinguts d'arreu del territori català, França, Illes Balears i altres països presenten una tipologia d'activitats que fa molt difícil la seva adaptació a la normativa i protocols dels concursos, impulsats per les respectives associacions, que s'han vist obligades a cancel·lar les diferents edicions d'aquests magnífics esdeveniments populars a Catalu-nya».

La Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans ha anunciat que «s'està treballant per poder celebrar les cor-responents edicions del 2021, amb la voluntat que suposi un pas endavant en termes de consolidació, prestigi i projecció dels esdeveniments».