Berga celebra des d'aquest divendres una versió confinada de la popular festa dels Elois. Tot i que el juny l'Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d'Els Elois van decidir suspendre l'edició d'enguany «per la impossibilitat de realitzar-la amb normalitat a causa de la situació d'emergència sanitària» ha confegit un programa confinat que porta per lema 'Els Elois postconfinats' que inclou activitats presencials i virtuals relacionades amb la festa.

Els actes començaran aquest divendres amb una sessió del 'Club del Joc', una vetllada dedicada als jocs de taula oberta a tots els públics, que es farà a la plaça de Viladomat, a partir de 2/4 de 10 del vespre. L'activitat serà gratuïta i estarà dinamitzada pels monitors i monitores de la Cia. de Jocs l'Anònima. Per participar-hi, caldrà dur mascareta i desinfectar-se les mans.

Dissabte a les 7 d el atarda hi haurà un concert de sardanes a la residència Sant Bernabé amb la Cobla Pirineu. Es farà a l'aparcament per garantir que es pugui mantenir el distanciament social dels assistents.

El diumenge, l'església de Sant Francesc acollirà una missa en honor a Sant Eloi, a 2/4 de 12 del matí. L'església franciscana va ser el lloc on es va fundar la confraria del gremi d'Els Elois i actualment s'hi conserva l'altar dedicat a Sant Eloi, que era el patró del gremi.

L'Ajuntament de Berga també ha programat actes virtuals «per difondre el coneixement sobre diversos aspectes de la festa com per exemple l'origen de la confraria del gremi d'Els Elois, la música, la presència d'animals de càrrega o de bast i també s'oferirà una comparativa entre Els Elois i La Patum». Aquestes píndoles audiovisuals breus les protagonitzen r Dolors Santandreu (historiadora), Mariona Casellas (pianista i professora de piano), Joan Zamora (antropòleg) i Judit Lucas (historiadora).

El projecte porta per nom 'Àgora Cultural. Els Elois, la festa dels oficis i l'aigua' i ha estat impulsada per les àrees de Festes i Patrimoni Cultural i Museus juntament amb Televisió del Berguedà.

Els vídeos es publicaran a les xarxes socials de l'Ajuntament de Berga i Àgora Cultural Berga i també s'emetran per Televisió del Berguedà.

La iniciativa es completarà amb un qüestionari anomenat 'Què en saps, d'Els Elois?' que es publicarà a través de la funció 'Històries' del perfil oficial d'Instagram del consistori berguedà fins el 26 de juliol.