El grup municipal de Tots Fem Cercs-AM d'ERC ha demanat al govern que apliqui l'article 73.1 de la Llei d'Urbanisme «per parar en sec la tramitació urbanística de la incineradora» mentre atén la petició per fer una consulta popular sobre aquest controvertit projecte.

Després que el ple extraordinari de divendres tombés amb el vot de qualitat de l'alcalde Jesús Calderer, les dues mocions d'aquest grup per paralitzar el projecte de la planta, aquest dilluns el regidor d'ERC a Cercs, Isaac Lozano acompanyat de membres del partit al Berguedà Josep Campos Pipo i Mireia Besora han fet una roda de premsa on han anunciat que redoblaran els seus esforços per aconseguir aturar aquesta iniciativa.

Isaac Lozano ha reiterat que les llicències per enderrocs de les velles instal·lacions de la tèrmica «són il·legals» perquè no s'ajustaven al pla urbanístic vigent. Per aquest motiu ha «exigit a l'Ajuntament de Cercs que torni a la legalitat».

Per la seva banda, la republicana Mireia Besora, arquitecte de professió ha indicat que si el govern del grup de Demòcrates de Cercs, apliqués l'article 73.1 de la llei d'Urbanisme això faria possible «suspendre les llicències mentre s'estudia què fer allà» mentre no es fa la consulta als veïns de Cercs.

El regidor d'ERC a Cercs Isaac Lozano ha dit que «la consulta s'ha de fer» tal i com es va aprovar en un ple i que la petició la farà la Plataforma Anti Incineradora. I no només ha de ser una consulta al municipi de Cercs sinó a tots els pobles que la impulsin per l'abast supramunicipal de la planta. «Cal sortir al carrer i escoltar la gent» ha dit Lozano que ha demanat que es prioritzi el diàleg amb els veïns i no amb «les multinacionals» que hi ha darrera del projecte de la planta.

D'altra banda, Isaac Lozano s'ha mostrat molt crític amb l'estudi tècnic que el govern de Cercs ha encarregat a la UPC sobre la planta. Un estudi que costarà 30.000 euros. «Creiem que és una bestiesa que un poble de 1.100 habitants pagui 30.000 euros la UPC per un estudi que ratificarà les opinions del govern». Ha dit que «no entenc quin és l'interès» de l'alcalde Jesús Calderer per impulsar aquest projecte.