Els ajuntaments de l'Alt Berguedà han fet un front comú per reclamar a l'Institut Català de la Salut (ICS) recuperar el servei presencial d'urgències a la nit al CAP de Guardiola de Berguedà que cobreix aquest territori.

La primer acció que està duent a terme és una una recollida de signatures a la qual fins aquest dimecres s'havien adherit els consistoris de Bagà, Vallcebre, la Pobla de Lillet, la Nou i Sant Julià de Cerdanyola. Els promotors esperen que també s'hi afegeixi la resta de poblacions de la zona: Gósol, Saldes, Guardiola de Berguedà i Castellar de n'Hug.

Es tracta d'una iniciativa que impulsen els regidors de Salut dels respectius consistoris. Així ho ha explicat el de Bagà, Joan Manel González, a aquest diari.

A causa de la pandèmia, el servei d'urgències nocturnes presencial al CAP de Guardiola de Berguedà s'ha deixat de prestar. Això fa que les urgències s'atenguin en aquestes instal·lacions de les 8 del matí a les 8 del vespre. A partir d'aquesta hora, els usuaris que necessiten atenció sanitària urgent han de trucar al 061 i són atesos a l'hospital de Berga, ha explicat González.

El regidor de Salut baganès considera que aquesta situació suposa «un menysteniment de la població de l'Alt Berguedà», alhora que suposa un problema en una zona de la comarca amb població disseminada i envellida. A més, en l'època estiuenca, el nombre de veïns augmenta per la presència de turistes i el servei fa falta. «Necessitem que les urgències s'atenguin les 24 hores al CAP de Guardiola». Joan Manel González denuncia que l'Alt Berguedà pateix un greuge. «L'ICS no hi posa els mateixos mitjans que en altres llocs», ha assegurat.