«No farem cap més moviment» Així ho assegurava, ahir, a Regió7 Jesús Calderer, l'alcalde de Cercs, en relació amb el projecte de la planta incineradora de la vella tèrmica.

El batlle va exposar que «som on sempre hem dit que érem: qui havia de valorar el projecte era el departament de Territori i Sostenibilitat. Era ell qui havia de dir si el projecte complia els requisits. Si ells diuen que no els compleix, hem arribat al cap del carrer». Amb tot, va reiterar «el compromís de seguir escoltant qualsevol proposta que generi activitat econòmica. La nostra comarca està en una situació crítica», va assegurar.

Tanmateix, també va dir que si l'empresa continua tirant endavant la tramitació del pla de millora urbana «l'Ajuntament l'ha de rebre i enviar-lo a la Generalitat. No podem fer altra cosa» d'acord amb la llei, va precisar. El dirigent berguedà s'ha quedat sol defensant la necessitat d'estudiar el projecte d'una planta abans de pronunciar-se.

A final de juliol es va signar un conveni entre l'Ajuntament de Cercs i la UPC. El consistori li va encarregar que l'assessorés per posicionar-se sobre el projecte de reconversió de l'antiga central tèrmica en una planta incineradora de residus industrials per produir energia, la iniciativa que promou l'empresa de l'empresari manresà Lluís Basiana, Em Spain& Waste and Treatment. Aquest estudi tenia un cost de 30.000 euros per a les arques municipals. Ahir, Calderer deia que «espero que la UPC ens permeti congelar-lo, en el cas que es tornés a activar la proposta per alguna causa, o anul·lar-lo».

D'altra banda, ahir, el grup municipal Tots Fem Cercs-AM, Esquerra Republicana de Cercs, a l'oposició, i Esquerra Republicana del Berguedà es van felicitar «pels resultats de la feina feta per aturar el projecte de la incineradora industrial de Cercs». I van reafirmar-se que aquesta planta «seria nefasta per al Berguedà».