La comarca del Berguedà rebrà 242.079 euros per fer manteniment i millora de la xarxa de camins en les zones de muntanya. Altres comarques de la Catalunya Central com el Solsonès, l'Alt Urgell i la Cerda-nya també es veuran beneficiades per aquestes ajudes. El departament de Territori i Sostenibilitat ha obert la convocatòria per atorgar un total de 2,5 milions d'euros als consells comarcals per ajudar en les tasques de manteniment de la xarxa veïnal i rural de camins de muntanya. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar ahir, dilluns, la resolució, que atorga a la comarca berguedana la cinquena xifra més alta del país.

La convocatòria s'adreça als consells comarcals de les deu comarques considerades de muntanya, que disposen de vint dies naturals per presentar les sol·licituds. Els ajuts s'emmarquen en la Llei d'alta muntanya, que va qualificar com a comarques de muntanya l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Solsonès, a més de la Val d'Aran.

Aquests són uns territoris amb unes característiques orogràfiques i climàtiques que dificulten les comunicacions, més encara al Pirineu, on el poblament és molt dispers. Això es tradueix en una accessibilitat sovint complexa i en uns costos de construcció i manteniment de la xarxa viària més elevats que la resta del país. Per aquest motiu, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat dona suport als consells comarcals de muntanya, i al Consell General d'Aran, en la seva tasca de gestió dels camins que els són propis.

Els 2,5 milions d'euros es distribuiran per territoris en funció de la longitud de la seva xarxa estructurant. D'aquesta manera, la comarca catalana que rebrà més diners per millorar les seus camins de muntanya serà l'Alt Urgell, a la que li corresponen fins a 375.228 euros. A la comarca alt-urgellenca la segueix el Pallars Sobirà amb 318.334 euros. El Solsonès rebrà 301.337 euros i el Pallars Jussà, 298.367 euros. Després del Berguedà, que rebrà la ja citada xifra de 242.079 euros, hi ha la Cerda-nya, que obtindrà 233.628 euros. En les tres últimes posicions de la llista d'ajuts s'hi troba la Garrotxa amb 214.076 euros, el Ripollès, amb 206.297 euros i finalment l'Alta Ribagorça, a la qual corresponen fins a 160.081 euros.