L'historiador berguedà Albert Rumbo va fer aquest dimarts una ponència telemàtica sobre la Patum en el II Congrés Internacional de la Bajada de la Virgen de Santa Cruz de La Palma, a les Canàries.

El congrés internacional va reunir destacats experts en història i cultura amb l'objectiu de descobrir altres festes que son patrimoni de la humanitat o que són representatives en patrimoni immaterial. A més de sobre la Patum, es van fer ponències sobre el Misteri d'Elx i la Festa de la Verge de la Candelaria de Puno, al Perú.

Rumbo ha explicat a Regió7 que «el que és interessant és veure que la Patum continua tenint un cert atractiu internacional, la gent la té com a paradigma del que és el patrimoni immaterial».

El títol de la ponència impartida per l'historiador va ser «La Patum de Berga: salvaguarda i protecció d'una festa medieval al segle XXI». Rumbo hi va detallar la festa berguedana i va descobrir quins son els elements que la fan única. «També vaig explicar quins són els elements de salvaguarda i protecció que es treballen davant els perills que pot tenir: la problemàtica del turisme, la massificació, la pèrdua d'elements tradicionals... en definitiva, per què la Patum és tan important i quines línes d'actuació hi ha perquè es mantingui», ha dit.