L'Hospital Sant Bernabé de Berga ha registrat aquesta setmana una defunció per covid-19 després de passar dos mesos sense víctimes mortals. L'hospital comarcal berguedà va anunciar aquest divendres que una persona havia perdut la vida a causa de la malaltia els últims set dies al centre, sense especificar la data concreta de la defunció. L'última mort per covid-19 a l'hospital berguedà va ser anunciada el dia 19 de juny, justament fa poc més de dos mesos. Amb aquesta defunció, la xifra total de morts a l'hospital comarcal del Berguedà des de l'esclat de la pandèmia el mes de març se situa en 46.

Tot i aquesta mala notícia, el més positiu és que el centre berguedà també ha informat que després d'aquesta nova defunció per covid-19 actualment no té cap pacient ingressat per la malaltia i que en la darrera setmana no hi ha hagut cap nou ingrés per coronavirus. Durant aquests darrers set dies s'han donat tres altes de pacients que s'han negativitzat de la malaltia i han pogut marxar a casa.

Divendres passat el centre tenia quatre persones ingressades amb positiu per covid-19. L'hospital berguedà informa setmanalment de l'afectació del coronavirus. Pel que fa als professionals sanitaris que treballen a l'Hospital Sant Bernabé, no hi ha hagut novetats.

550 persones aïllades a la Seu

El nombre d'aïllats a domicili a la Seu d'Urgell per haver estat en contacte estret amb algun cas positiu de covid-19 ascendeix a 549. La xifra ha pujat en 115 persones respecte a les darreres 24 hores. Ara per ara, hi ha 44 casos confirmats de coronavirus a la Seu, tres dels quals es troben ingressats a la Fundació Sant Hospital i la resta confinats a casa.

L'alcalde de la ciutat, Jordi Fàbrega, va indicar que es van dur a terme 112 proves a persones vinculades al sector de la restauració, punt d'origen dels principals focus. Pel que fa a l'índex de risc de rebrot, se situa en 727 a la capital alt-urgellenca, mentre que la taxa de reproducció de la malaltia als set dies (Rho) està al 3,88 al conjunt de la comarca.

Fàbrega, a través de les xarxes socials, va reiterar que la xifra mitjana de contactes per cada positiu de coronavirus és massa elevada, ja que se situa en dotze. Així, va demanar reduir-la a un màxim de quatre al dia, seguint les directrius que es donaven durant els mesos d'abril i maig passat.

L'alcalde també va explicar que la Policia Local continua fent controls als establiments per constatar que se segueixen les mesures de seguretat i al mateix temps comprova que no es faci cap botellón. Alhora, tant la brigada del servei de neteja com des de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet han incrementat les tasques de desinfecció de la via pública.

Suspensió de la festa major

Davant la situació sanitària actual, amb desenes de casos confirmats de coronavirus, l'Ajuntament de la Seu ha decidit prendre la decisió de suspendre la festa major i els actes previs que havien de començar aquest dilluns. Tampoc es faran altres actes programats durant els pròxims dies, i el mercat setmanal no es tornarà a instal·lar fins que es reverteixin les dades de risc de rebrot i la taxa de reproducció del virus.