L'Ajuntament de Gironella ha començat a retirar 7.500 metres cúbics de fang i llot del riu Llobregat. Les màquines van entrar dimarts a la zona per iniciar una operació que durarà uns deu dies.

L'alcalde del municipi, David Font, ha explicat a Regió7 que el temporal Glòria del mes de gener va acumular una gran quantitat de sediments al riu i l'actuació de neteja estava planejada abans de l'esclat de la pandèmia. «Estem fent una neteja de fangs i llots que hi havien acumulats. Arran del temporal Glòria es va accentuar molt més i es va fer necessària aquesta actuació», afirma.

L'actuació forma part del pla de manteniment de lleres de l'any 2019-2020 de l'Agència Catalana de l'Aigua. L'ACA hi aporta un 80% del cost i l'Ajuntament gironellenc el 20% restant. «Després del Glòria va venir la pandèmia de la covid-19 i posteriorment un element temporal de pluges importants. Per aquest motiu es va decidir que la millor època per començar la neteja era a final d'agost».

L'última vegada que es va fer una neteja d'aquestes característiques a la llera del Llobregat al seu pas per Gironella va ser l'any 2014. Font afirma que «el que es fa cada any és una actuació perquè no hi hagi acumulació de sediments en un punt i que estigui tot repartit. Però ara això ja era impossible i per aquest motiu s'ha fet aquesta forta neteja».