Al refugi de Rebost, a coll de Pal, hi ha espai per a 50 visitants, però aquest estiu només n'acullen entre 20 i 22. Les mesures de seguretat impedeixen que n'hi pernoctin més. Altres refugis consultats, com el dels Rasos de Peguera, a Castellar del Riu, o Quatre Cases, el terme de Castellar de n'Hug, es troben en una situació similar. «És un estiu molt estrany perquè s'han disparat més que mai els menús de migdia. Abans en fèiem uns deu, i ara hi ha molts dies que n'arribem a fer 50», explica el responsable del refugi de Rebost, Cinto Vilà.

En aquest refugi també han vist aquest estiu un perfil nou de visitant que hi pernocta, menys habituat a la muntanya. «N'hi ha que es pensen que són en un alberg i demanen uns serveis que no són propis d'un refugi. Aquí, per exemple, no ens arriba la xarxa elèctrica i generem electricitat amb plaques solars i un generador. S'ha d'estalviar energia i n'hi ha que no ho fan», afirma Vilà.

«Altres anys passaven més persones que feien rutes i ara n'hi ha que venen de casa seva i se n'hi tornen», indica Raquel Padró, de Quatre Cases, i, per altra banda, Lídia Molano, del refugi dels Rasos de Peguera, afirma que «hem tingut una resposta molt bona per part de gent de la mateixa comarca, tant per als menús de migdia com per pernoctar. Sí que hi ha hagut gent que ens ha comentat que havia vingut fa anys a l'estació d'esquí i que ara havien volgut tornar-hi, i també n'hi havia que era la primera vegada que venien».