El departament de Cultura de la Generalitat ha tancat al públic sine die l'Arxiu Comarcal del Berguedà, ubicat al pavelló de Suècia de Berga. A hores d'ara, no se sap quan el tornarà a reobrir per atendre les consultes presencials dels estudiosos. La raó és que l'arxiu no té director perquè el que hi ha hagut des del 1987, Xavier Pedrals, s'ha jubilat tal i com ja va avançar aquest diari (vegeu Regió7 del 26 de juliol d'enguany). La jubilació es va fer efectiva el 21 d'agost després de gaudir de les vacances. I l'equipament roman tancat al públic des del 24 d'agost. L'arxiu no pot atendre consultes presencials sense un director amb la titulació pertinent ni tampoc amb una sola persona per atendre el servei com passa ara.

Segons ha pogut saber Regió7, Xavier Pedrals, va comunicar la seva decisió de jubilar-se a la Generalitat aquest passat abril. Posteriorment, el departament de Cultura va fer una convocatòria per trobar un relleu per ocupar el càrrec, adreçada a qualsevol director d'arxiu del departament. Aquesta fórmula hauria permès cobrir la vacant de manera ràpida. El funcionari amb plaça de propietat a qui s'hagués triat només hauria d'haver demanat un canvi de destí de la seva plaça. Aquesta convocatòria però, va quedar deserta i no es va trobar relleu immediat pel càrrec de director de l'arxiu berguedà, segons ha pogut saber aquest diari.

Aquesta situació ha fet que s'hagi d'obrir una segona convocatòria per trobar un substitut de la plaça de director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà de forma interina. Això vol dir que la persona que guanyi aquest concurs no tindrà la plaça en propietat.

Els mèrits dels aspirants a ser substituts del director de l'arxiu berguedà els han d'avaluar un tribunal d'experts que entre d'altres bàrems tindran en compte l'experiència en un lloc de treball similar aixi com també els estudis relacionats amb la professió.

Aquest dilluns, Regió7 ha demanat a fonts del departament de Cultura informació sobre quan i com es resoldrà el relleu en la direcció de l'Arxiu Comarcal del Berguedà per reobrir-lo al públic. La petició no ha rebut resposta.

Aquest diari ha pogut confirmar que fins que no es trobi aquesta persona que treballarà a l'arxiu del Berguedà de forma interina, només s'hi poden realitzar treballs a nivell intern. També s'atenen els préstecs de les administracions com els ajuntament, els jutjats i les notaries que hi tenen dipositats el seus fons històrics que els han de poder consultar per a la seva tasca.

Fonts consultades per aquest diari, han assegurat que la solució no serà ràpida i que la suspensió de la consulta pública es pot allargar setmanes i fins i tot mesos, fet que suposarà un escull per als estudiosos que necessitin anar-hi.

La regidora de Cultura de Berga, Roser Valverde ha dit que s'han posat en contacte amb el departament de Cultura i «ens consta que s'han fet els pasos pertinents. La normativa és molt clara i diu que no hi pot haver una persona sola a l'arxiu» i que el director ha de ser una persona amb la titulació pertinent. Valverde ha dit que han traslladat al Govern català la necesitat que aquesta plaça «es cobreixi el més aviat possible» per reobrir l'arxiu. I ha agraït al departament de Cultura que «ens hagi informat».

L'Arxiu Comarcal del Berguedà compta 3,5 quilòmetres de paper Si conserven més de 70 fons, 103 arxius i 27 col·leccions. El 2016 va assolir el màxim nombre de visitants amb 526 i en els últims anys ha viscut un augment important de les consultes digitals. L'any 2019 n'hi va haver 1.500.