El govern de la CUP de Berga s'ha compromès al ple d'aquest dijous a actualitzar l'inventari de tots els edificis del barri vell i de cal Rosal en mal estat per saber com estan ara. I a iniciar els procediments per declarar-los en ruïna i fer els enderrocs que pertoqui. Tot això s'haurà de fer en el termini d'un any.

Així es recull en la moció que ha presentat el grup de Junts per Berga al ple d'aquest dijous que ha estat aprovada per unanimitat. La proposta també inclou que es faci un inventari dels locals buits del carrer Major malmesos.

Jordi Sabata portaveu del grup de Junts per Berga s'ha mostrat crític amb l'executiu exposant que el 2012 quan la CUP era a l'oposició ja va reclamar a l'aleshores govern de CiU que actués a les cases fantasma del barri. Una d'aquestes era el número 8 del carrer del Carme que dissabte 29 va ensorra-se parcialment a causa del seu mal estat. Per Sabata aquest fet és «una demostració més que el que pregonaven des de l'oposició o en el programa electoral, no es trasllada en l'acció executiva del govern».

La moció de Junts per Catalunya proposa que es destinin part dels recursos del Pla d'Inversions de la Diputació «a realitzar totes les accions que es plantegen».

El principal grup a l'oposició també ha demanat un pla per incentivar l'ús dels locals abandonats del carrer Major creant «borses de propietaris i persones que vulguin reformar immobles, assessorament i acompanyament en processo de negociació» una feina que s'hauria d efer en dos anys. A més també projectes de rehabilitació «o definició de noves zones d'estacionament que facilitin l'accés amb vehicle al barri vell».

La moció de Junts preveu que l'Ajuntament elabori un projecte per enderrocar subsidiàriament «tots els edificis que es trobin en declaració de ruïna a dia d'avui així com una previsió d'alguns immobles més que previsiblement, seran declarats ruïnosos».

El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha dit que votaven a favor de la proposta perquè «hi estem a favor, va en la línia del nostre programa electoral». Així mateix ha explicat que «les problemes del barri vell sobrepassen la capacitat ordinària de l'Ajuntament». El regidor ha dit que «som els primers interessats en no deixar degradar més el barri vell» que arrossega dècades de deixadesa. El govern està duent a terme un pal estratègic que faci una radiografia de l'estat actual de la degradació urbanística del nucli històric