Els usuaris del transport públic del Berguedà estan d'enhorabona. Des d'ara saber quines són totes les línies de transport públic existents al Berguedà, quins horaris fan cada dia de l'any, on paren i les combinacions que permeten amb altres transports com el de la demanda ja és possible. Ricard Codina (Gironella, 1993) ha creat el portal mobilitat.bergueda.cat, que per primera vegada unifica i ofereix tota aquesta informació, un servei que fins ara no existia i que neix amb la voluntat de facilitar la vida als viatgers.

Es tracta d'una plataforma per la qual ja s'ha interessat la direcció general de Transports de la Generalitat -amb el sallentí David Saldoni al capdavant-, per tal d'aplicar-la en altres territoris, segons va explicar Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, ahir, en l'acte de presentació d'aquesta nova eina.

El portal l'ha creat i cedit al Consell Comarcal del Berguedà Ricard Codina, gironellenc, un usuari apassionat pel transport públic i també per les noves tecnologies i la comunicació. Professionalment és maquinista de Rodalies de Renfe. Ha dedicat el seu temps lliure a crear aquesta plataforma. Es tracta d'un projecte de final de carrera del grau de Multimèdia que ha cursat. I és la continuació d'un servei que va crear, anys enrere, per al portal Aquí Berguedà, on col·labora, i que «va tenir moltes consultes», segons va explicar Codina en l'acte de presentació d'ahir. Justament a partir d'aquí, el Consell Comarcal del Berguedà s'hi va posar en contacte «per fer un intercanvi de dades». Aleshores va néixer la idea de fer aquesta plataforma i que fos de lliure accés per a tothom.

«No és una simple taula d'horaris», va indicar Codina, tot i que també s'hi poden trobar. «Volíem que anés més enllà, que es pogués interactuar» i que fos molt pràctica i amb el màxim d'informació per pal·liar un dèficit històric d'informació del serveis que presten els operadors de transports públics de viatgers, que fa que saber una cosa tan aparentment senzilla com l'horari de sortida d'un bus pugui esdevenir una odissea.

Al Berguedà « tenim moltes peculiaritats. Per exemple, el bus que ve de Barcelona no recull viatgers per anar de Gironella a Berga. Això, si no ets usuari habitual no ho saps, i si només mires les taules convencionals et fas un embolic», va dir Codina. La plataforma ofereix informació «fiable i actualitzada». I un cercador perquè si una persona de Saldes vol anar a Manres, per exemple, sàpiga com ho ha de fer amb l'oferta de transport públic existent a la comarca.

La plataforma també permet als operadors dels serveis i a les institucions penjar-hi avisos. Per exemple: ara n'hi ha un sobre les mesures anticovid-19. A més, els usuaris també poden indicar si un bus va amb retard o ha tingut una avaria. D'altra banda, la plataforma fa possible saber els busos que estan circulant «en l'horari teòric, perquè no es disposa d'informació en temps real».

Un altre dels objectius de la plataforma és donar a conèixer el servei. No només existeix la línia de Berga a Barcelona. «Es pot anar a Vic, a Ripoll, a Solsona o a Tarragona», va exposar Ricard Codina. Així mateix, «hi ha una línia que permet anar a l'aeroport de Barcelona i és molt poc coneguda». Per a Codina un major coneixement de les opcions que ofereix el transport públic faria que els berguedans l'utilitzessin més.

Josep Lara i el conseller de Mobilitat, Abel Garcia, van coincidir a destacar i agrair el fet que un jove gironellenc hagi creat i donat gratuïtament aquesta plataforma, un servei d'interès públic.