Els secrets de Berga han impressionat a la quarentena de participants quan gaudit de la visita guiada que l'Ajuntament i Turisme Berga han organitzat aquest dissabte a la tarda per descobrir les interioritats del conjunt franciscà.

Després de pujar desenes d'escales empinades, l'esforç dels assistents ha valgut la pena i les vistes d'ocell de la ciutat des de les altures han sorprès als visitants, que han observat embadalits els petits detalls en una perspectiva nova per tots ells.

Alguns observaven casa seva, altres el castell de Berga, la Torre de la Petita, l'església de Santa Eulàlia, el barri antic o el Vall. Cap particularitat de la capital berguedana ha passat desapercebuda des del cim del campanar, una postal genuïna només alterada pel fort vent.

La visita realitzada per Roger Cortina ha consistit en la visió des del campanar, la visita l'interior de l'església, una explicació de la història dels franciscans a Berga i s'ha completat amb un recorregut per les inacabables interioritats del convent de Sant Francesc.

La història del franciscans a Berga es remunta a l'any 1240. Aquesta primera fundació franciscana ubicada a les proximitats de la plaça de Sant Joan de la capital berguedana va ser la primera a Catalunya després de la mort de Sant Francesc d'Assís. Després d'aquesta breu estada a la ciutat, l'any 1336 es va fundar el primer convent i església dels franciscans ja a l'indret on es troba actualment. Aquests van perdurar fins a inicis del segle XVIII, quan tot l'edifici amenaçava a ruïna i els frares van traçar un pla per aixecar un nou convent. Aquest nou edifici es va acabar de construir al 1731, data que hi ha gravada a la porta d'entrada al convent de Sant Francesc actual.

La penúltima vegada que els frares franciscans van marxar de Berga va ser a mitjans del segle XIX, arran de la desamortització de Mendizabal, quan l'estat es va quedar totes les propietats de l'església per vendre-les. Els frares van tornar a la ciutat l'any 1909 quan el compte de Fígols, el senyor Olano, va comprar a l'estat novament la propietat i la va regalar als franciscans perquè pugessin tornar. Allí s'hi van estar fins la guerra civil. En el transcurs de la guerra es va ensorrar per complet l'església, l'única de la ciutat que va ser cremada i totalment destruïda. El convent es va conservar perquè se'n va fer un segon ús com a hospital.

Finalitzada la guerra civil els frares definitivament a Berga i van restaurar el convent amb una església provisional. El 1950 van començar l'edificació de la nova església d'estil neogòtic, la que els visitants han pogut visitar aquest dissabte. La construcció va durar 12 anys i no es va completar fins l'any 1993, quan per subscripció popular es va fer el campanar. Un campanar que ha estat l'autèntic protagonista d'una visita que els participants recordaran per les magnífiques vistes de la ciutat de Berga.