El rebut domèstic de les deixalles que paguen les famílies berguedanes passarà dels 113,90 euros anuals actuals als 121 del 2021. Aquesta és la proposta que el govern del Consell Comarcal del Berguedà, una coalició entre Junts per Catalunya, Som Avià, Bagà Endavant i el PSC que sumen majoria, portaran al ple del 28 d'octubre.

Fonts de l'ens comarcal han informat aquest divendres que plantegen aquest increment que correspondria a l'IPC dels darrers quatre anys temps que aquesta taxa s'havia mantingut congelada. En declaracions a Regió7, Vicenç Linares, conseller de Medi Ambient ha explicat que l'estudi de costos del servei «recomanava apujar més». Tanmateix, el govern ha optat per limitar aquest increment a l'IPC acumulat dels darrers quatre anys, ha indicat Linares. El servei no s'havia tocat fins ara entre d'altres raons perquè el 2018 es va implantar el nou model de recollida del porta a porta i es va considerar més prudent no tocar-lo fins que no s'hagués consolidat aquest sistema.

Tot i aquest increment la prestació del servei de recollida de residus sòlids a la comarca continuarà sent deficitari en concret de 581.000 euros anuals. I és que des de la implantació del model del porta aporta el cost del servei s'ha incrementat i els ingressos no s'han apujat al mateix nivell. D'aquí que hi hagi aquesta diferència

Linares ha indicat que «el que ens falta per cobrir del servei ho volem treure del que estalviem amb els nous contractes de la recollida a la comarca». Aquestes concessions (Berguedà centre, Baix Berguedà i Alt Berguedà) sortiran a licitació el 2021.

L'ens comarcal no apuja directament el preu del rebut. Primer fa un estudi de costos del servei i llavors recomana als ajuntaments que aprovin una taxa amb un determinat import.

62.000 euros per bonificacions

El Consell Comarcal del Berguedà preveu destinar 62.000 euros a bonificar la taxa de recollida comercial «pels dies en què tots els autònoms o empreses, amb seu i activitat al Berguedà, s'hagin vist obligatòriament afectats per l'estat d'alarma o bé per les darreres mesures que afecten a restaurants i bars».