Negociacions entre el Consell Comarcal del Berguedà i els ajuntaments amb més de 1.000 habitants per definir els ajuts per a la reactivació econòmica. Després de diverses reunions entre els alcaldes que no havien fructificat, finalment hi ha una determinació per activar aquests suports amb la intenció de fomentar el consum de proximitat de cara a la campanya de Nadal. L'ens comarcal i la majoria de batlles van posar-se d'acord a plantejar una primera línia d'ajuts als municipis més grans de la comarca que consistiria en un campanya de vals de rasca i guanya.

Tot i això, no tots els municipis veuen clar el sistema de rasca i guanya, i no tots poden aportar la mateixa xifra econòmica. A més, Berga i Gironella demanen celeritat i un retorn proporcional com a condició indispensable per participar-hi. Per aquest motiu, el Consell treballa contra rellotge per aconseguir una decisió unànime que s'hauria de concretar amb rapidesa.

Josep Lara, president del Consell Comarcal, ha explicat a Regió7 que «no hi ha res definit, tot plegat s'està treballant, però hem arribat a la conclusió que hi ha diferents sensibilitats a la comarca. Els municipis petits que no disposen de prou teixit comercial no veien clara del tot aquesta línia de subvencions. El que vam decidir parlant amb els alcaldes i alcaldesses és fer dues parts. Amb els municipis que tenen més de 1.000 habitants es va acordar intentar buscar la fórmula del rasca i gua-nya, que són uns vals per fomentar el comerç local». La intenció del Consell és que la primera d'aquestes línies dels municipis que tenen un teixit comercial més important s'acceleri i pugui arribar abans de la campanya de Nadal. La segona línia, destinada als municipis petits de la comarca, arribaria al gener o al febrer en forma d'ajudes per a autònoms o sectors com per exemple l'agroturisme. «Els petits municipis com Sagàs, la Quar o l'Espunyola no ho veien clar i per no aturar-ho tot s'ha començat a trucar a aquests municipis grans de la comarca de més de 1.000 habitants per veure la seva disponibilitat pressupostària, quants diners hi volen aportar i la fórmula per la qual aquests diners es distribuiran en els vals», explica Lara.

En aquests moments, han confirmat la seva participació a la campanya pobles com Berga, Cercs, Avià, Olvan, Casserres i Guardiola de Berguedà. El Consell Comarcal té un pressupost de 50.000 euros per a aquesta campanya de reactivació del comerç i Berga també té reservats des de la primavera 50.000 euros per destinar a la bossa comuna. Aquesta és una quantitat que no poden aportar els municipis més petits, com per exemple Avià. La seva alcaldessa, Patrocini Canal, ha explicat que «no sabem quant aportarem perquè no queda clar encara com es gestionarà tot, però serà proporcional a la nostra població». Canal, a més, no veu del tot clar el sistema de rasca i guanya que proposa el Consell. «És una cosa lúdica que no veig com una ajuda gaire directa. Seria més partidària de fer vals descompte», diu Canal.

Un dels pobles amb més múscul comercial del Berguedà, Gironella, encara no ha decidit què fer. L'alcalde del municipi, David Font, ha exposat a aquest diari que si hi ha rapidesa en l'impuls de la campanya el poble s'hi sumarà i aportarà també 50.000 euros. «El que demanem és celeritat perquè això estigui fet abans de l'inici de la campanya de Nadal, que per a nosaltres és el 3-4 de desembre, al voltant de la Puríssima. Al que es van comprometre és a parlar i convocar-nos de nou per poder-ho abordar i estem esperant això», assegura Font, que demana que «entre els recursos aportats hi ha d'haver una part en què d'una manera molt clara se'n vegi beneficiat el municipi».

Puig-reig és de moment l'únic poble gran que ja ha anunciat que no formarà part d'aquesta iniciativa. El motiu principal és que el municipi ja ha fet les seves pròpies ajudes i l'alcalde, Josep Maria Altarriba, creu que les mesures del Consell Comarcal arriben tard. «A Puig-rieg hem treballat i hem fet molta feina aquests mesos perquè tan aviat com fos possible tota la gent es pogués beneficiar dels ajuts. Ens hem trobat que ara el Consell ha presentat aquesta bossa comarcal, que encara no està ben definida. Nosaltres no ens desmarquem de la comarca, sinó que ja ho tenim fet», explica Altar-riba, que ha destinat 53.000 euros a una acció directa.