Aquest divendres al vespre el Castell de Bergai d'aquesta manera es completarà la primera fase de dignificació de l'equipament que ha executat el Consell Comarcal del Berguedà propietari de l'únic Bé Cultural d'Interès Nacional de Berga.

El cost d'aquesta primera fase d'actuacions ha estat de 70.000 euros i ha consistit en el desbrossament de les zones de la muralla, la millora de la senyalització i el sistema d'il·luminació, que consta de 38 làmpades tipus led de 83,5w de potència. Aquestes làmpades instal·lades al voltant de la muralla son de baix consum i tenen una reixa al davant per protegir-les d'actes vandàlics.

Les llums que il·luminen el Castell de Berga s'estrenaran aquest divendres al vespre i la intenció del Consell Comarcal és que estiguin enceses els divendres, dissabtes i diumenges. La il·luminació a l'edifici va quedar aturada fa uns anys i ara es recuperarà aquesta icònica imatge de la ciutat, que es podrà apreciar des de diferents punts de la comarca.

Josep Lara, president del Consell Comarcal, i Jordi Sabata, conseller de patrimoni, van presentar les millores aquest dijous i van afirmar que aquesta és només una primera passa per acabar aconseguint l'objectiu principal, que és recuperar les visites del públic al castell. Josep Lara va explicar que «portem treballant molts mesos per recuperar la imatge del Castell de Berga, ja que estava molt degradat. Amb la posada en funcionament de la primera fase d'actuacions es recuperarà la magnificència i la esplendorosament d'aquestes muralles tan estimades per nosaltres».

L'ens comarcal té previst continuar invertint per recuperar l'edifici històric general. Jordi Sabata, que participava en el seu últim acte com a conseller, va exposar que «les actuacions que es realitzaran properament son la retirada d'elements no originals, com diversos murs contemporanis i la piscina de l'hotel. A més, es faran excavacions arqueològiques i es retirarà l'arbre de Guernica, que serà portat en un viver durant 1 o 2 anys perquè es pugui revitalitzar».

Aquesta segona fase costarà uns 40.000 euros i s'està acabant de definir la partida de les excavacions arqueològiques. El finançament està format per 24.184,27 euros procedents d'una subvenció de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat i la resta per diners del PUOSC. El Consell disposa de 101.633,18 euros del PUOSC per destinar al castell. Els diners que quedin d'aquesta segona intervenció s'invertiran en intentar acabar de deixar el recinte enllestit. «El Consell seguirà treballant per obtenir més finançament i poder arribar a la fita màxima que és posar a disposició de la ciutadania l'equipament», va dir Sabata.