? El Berguedà no arriba als 39.000 veïns, té una població envellida i no té el seu talent. Els empresaris aposten per aconseguir que hi hagi persones que vagin a viure a la comarca, dinamitzar el teixit productiu, dotar els sectors econòmics i socials de les eines necessàries com les infraestructures viàries i digitals i potenciar la formació.

L'estudi de l'ACEB que va del 2021 al 2025 preveu cinc eixos d'actuació per augmentar la població, millorar l'activitat econòmica i empresarial, les infraestructures i comunicacions i la formació. El primer i més urgent és un pla de xoc a curt termini per pal·liar els efectes de la crisi sanitària com la condonació d'impostos o subvencionar l'IAE i l'IBI a les empreses que acreditin la paralització de l'activitat.

Un dels reptes bàsics del Berguedà «és posar fi a la tendència a l'envelliment i captar nous residents, en especial famílies de 25 a 45 anys amb fills». La comarca té un índex d'envelliment del 175, 60 punts per sobre de la mitjana de la província de Barcelona. La comarca perd població des del 2009 quan tenia 41. 653 veïns i és la menys poblada de les 12 que configuren aquesta demarcació, només darrere del Moianès.

La patronal berguedana considera «cabdal» desenvolupar el polígon comarcal. «Ara o mai, és l'oportunitat única i última de reincorporar el Berguedà a la Catalu-nya industrial», reblen.