Augmentar la competitivitat del Berguedà i dinamitzar una comarca envellida i amb una tendència imparable al despoblament. Aquests són els dos grans objectius de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà que ha proposat 60 mesures per a la reactivació de la comarca i un nou model de governança de les polítiques promoció econòmica comarcal en què el sector privat no només tingui presència en els òrgans de planificació sinó també poder de decisió.

En els darrers quinze mesos els membres de la junta de la patronal berguedana s'han dedicat a analitzar com es troba la comarca i què caldria fer per millorar els seu sindicadors. Ara aquests anàlisi i les propostes que n'han sorgit es presentaran aquesta mateixa setmana a institucions com el Consell Comarcals, l'Ajuntament de Berga i d'altres i també als tècnics que treballen en el món de la promoció econòmica a la comarca. La presentació d'aquest treball que es recull en un centenar de pàgines (Visió de l'Aceb per a la Reactivació Econòmica del Berguedà) va iniciar-se, ahir. Inicialment els promotors volien fer una gran presentació en un sol acte però les mesures per evitar la propagació de la covid els obliga a fer-les fragmentades.

Els empresaris proposen definir una agenda estratègica del 2021 al 2025 «on els agents econòmics, socials i polítics del Berguedà estableixin un full de ruta en diferents àmbits». Albert Vilardaga, membre de la junta de l'Aceb i el president Josep Maria Serarols van presentar, ahir, les propostes que fa l'entitat.

El treball constata que en les darreres dècades el Berguedà anat perdent competitivitat i el 2019 ocupava el lloc 32 de les 42 comarques catalanes en aquest indicador. Els empresaris assenyalen alguns dels punts febles berguedana com l'escà esperit emprenedor i dinamisme empresarial (Albert Vilardaga va dir que «als berguedans ens han vacunat per no emprendre»), la poca disponibilitat de pols de desenvolupament infraestructures, la baixa qualificació del personal, la manca de recursos per dedicar a l'educació i la formació professional, les dificultats per retenir el talent al territori i l'envelliment progressiu i imparable de la població. Una realitat que s'ha agreujat fruit de la pandèmia per bé que apunten que «tota crisi presenta oportunitats i reptes».

Els representants de l'Aceb van defensar que el seu document «no és un altra estudi» ni un pla estratègic de la comarca. És una proposta de com ells creuen què cal actuar des d'un unt de vista empresarial. «No estem proposant enviar coets a la Lluna» va ironitzar Viladarga. «Apostem per coses reals, pràctiques».

Albert Vilardaga considera que la proposta de l'Aceb marca un canvi qualitatiu perquè «per primera vegada es fan propostes des d'una visió privada». Va assegurar que del treball fet fins ara «s'han fet coses bé» però «som més crítics en com s'han portat a terme , executat algunes d'aquestes coses des del món públic». Per això ara, enmig d'un context de crisi que genera «una situació complexa i mai viscuda» volen tenir el dret de «ser part executiva i fiscalitzadora» de les polítiques de promoció econòmica.

Els representants del teixit empresarial creuen que el plantegen és perfectament plausible i es que pot casar l'existència de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, el gran organisme de dinamització econòmica del Berguedà integrat pels ajuntaments i associacions sectorials com la pròpia Aceb i el que ells demanen. «Nosaltres estem ensenyant les cartes i volem aconseguir el consens» va dir Josep Maria Serarols. La patronal opina que «cal refundar les eines i mecanismes que ens han de permetre executar amb la màxima eficiència» el pla de recuperació del Berguedà fins el 2025.

Afavorir l'emprenedoria i captar nous veïns

El Berguedà no arriba als 39.000 veïns, té una població envellida i els empresaris aposten per aconseguir que hi hi hagi persones que vinguin a viure a la comarca, dinamitzar el teixit productiu, dotar els sectors econòmics i socials de les eines necessàries com les infraestructures viàries i digitals i potenciar la formació com a eina clau per disposar de talent al territori.

L'estudi de l'Aceb que va del 2021 al 2025 preveu quatre eixos d'actuació per augmentar la població, millorar l'activitat econòmica i empresarial les infraestructures i comunicacions i la formació. El primer i més urgent és un pla de xoc a curt termini per pal·liar els efectes de la crisi sanitària com la condonació d'impostos o subvencionar l'IAE i l'IBI a les empreses que acreditin la paralització de l'activitat.

Un dels reptes bàsics del Berguedà «és acabar amb la tendència l'envelliment i captar nous residents, en especial famílies de 25 a 45 ansy amb fills». La comarca té un índex d'envelliment del 175, 60 punts per sobre de la mitjana de la província de Barcelona. La comarca perd població des del 2009 quan tenia 41. 653 veïns i és la menys poblada de les 12 que configuren la demarcació, només per darrera del Moianès.

La patronal considera «cabdal» desenvolupar el polígon comarcal. «Ara o mai, és l'oportunitat única i última de reincorporar el Berguedà a la Catalunya industrial».