El Museu Comarcal de Berga ha iniciat els treballs per dur a terme l'inventari de peces i elements de la Patum. Es tracta d'un projecte que es desenvoluparà en tres fases, segons ha explicat a Regió7 Ivan Sánchez, regidor de Patrimoni Cultural i Museus.

La primera que s'està realitzant ha consistit a fer-ne fotografies, una feina que ha fet l'empresa Nubilum, especialitzada en la catalogació, descripció, inventari de fons, digitalització i gestió documental de museus, arxius i biblioteques. Posteriorment s'iniciarà la redacció de les corresponents fitxes. L'objectiu és avançar en l'agençament del patrimoni patumaire, ha comentat el regidor.

L'inventari inclou els elements patrimonials de la comparseria i les peces de vestuari. Tots aquests fons actualment es troben distribuïts en diferents emplaçaments: al mateix Museu Comarcal de Berga, situat al carrer dels Àngels; a la Casa de la Patum, a la plaça del Doctor Saló; al fons de reserva del museu a la vella caserna i al convent de Sant Francesc.

El museu ja disposa d'un inventari de les peces històriques de la Patum que s'hi exposen. Amb tot, «la resta d'elements de vestuari i complements en desús no estan catalogats», han dit fonts municipals. «En concret, manquen per documentar unes 200 peces i d'aquí neix la necessitat d'actualitzar i completar aquest inventari», segons han indicat les fonts esmentades.

Aquest procés té per objectiu «la normalització de la terminologia, la unificació i l'estructuració del vocabulari tècnic del fons actual del Museu Comarcal de Berga, que consta d'uns 1.400 objectes, aproximadament», segons fonts municipals.

Dur a terme aquest inventari té un pressupost de 8.490 euros, que l'Ajuntament de Berga paga en part amb fons propis, concretament 3.438 euros. A més, disposa d'una ajuda atorgada per l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del departament de Cultura de la Generalitat de 5.052 euros destinada a l'inventari i documentació dels béns culturals que integren els museus catalans.