La comparseria patumaire no tornarà a la Casa de la Patum un cop s'acabi l'exposició que acull el convent de Sant Francesc des del juliol.

Així ho ha assegurat a aquest diari Ivan Sánchez, regidor de Patrimoni Cultural. L'executiu està buscant un local per guardar-hi en condicions la comparseria. El regidor ha dit que «hi estem treballant», tot i que ha declinat explicar quines opcions s'estan valorant.

Tanmateix, Regió7 ha pogut saber que el consistori ha fet una proposta per ocupar l'espai de la Capella del Santíssim, una altra estança de Sant Francesc que en aquest cas no té cedit el consistori sinó l'associació que té cura de l'església, i que per unanimitat ha rebutjat la petició del consistori.

El regidor ha constatat que les condicions de la Casa de la Patum «no són les millors», però ha dit que a hores d'ara «encara no se sap on aniran» les peces. El consistori busca un local per traslladar-hi la comparseria en el qual no s'hagi d'invertir per condicionar-lo per poder-hi accedir de forma ràpida.

De moment, la imatgeria s'està a la sala d'exposicions de Sant Francesc, on des del juliol l'han visitat 4.372 persones. «Estem molt contents» del nombre de persones que han visitat l'exposició. «És una autèntica meravella» perquè es poden veure de molt a prop, cosa que no havia passat mai com ara. Tot i que era previst que l'exposició tanqués portes després de Reis, el regidor ja ha avançat que «és possible que s'allargui» més enllà d'aquesta data.

Actualment, el patrimoni patumaire es preserva en diferents espais: la Casa de la Patum, amb problemes d'humitat; el Museu Comarcal de Berga -el fons de reserva d'aquest centre on, per exemple, el maig del 2019 es van traslladar els vestits dels gegants que arran de la humitat del desembre del 2018 a la Casa de la Patum van quedar molls-, la sala d'exposicions de Sant Francesc i l'edifici de l'ajuntament de Berga. Al seu dia l'arxiu de la festa es va traslladar a la casa consistorial per preservar-lo de les humitats.