La necessitat de fer rèpliques de la imatgeria patumaire és una opció que pren protagonisme cada cop que es parla de l'estat de les peces originals i la constatació que es van fent malbè. «És un debat ric que està sempre a l'aire i que hem de tenir com a societat», opina Ivan Sánchez, regidor de Patrimoni Cultural.

Ja hi ha peces de la festa que tenen rèpliques, per exemple el tabal i les maces, ja que les velles del principi del segle XX es fan servir únicament i exclusivament per a les Patums de lluïment, i les noves de la dècada dels 70 són les que es treuen als passacarrers.

Per a la restauradora de la comparseria, Gemma Rodríguez, cal que aquesta qüestió es plantegi formalment al patronat de la festa per tal de prendre una decisió com més aviat millor. «Cal ser conscient del valor de les figures i que no tot s'hi val», destaca. En aquest sentit diu que es podria establir un sistema híbrid per fer servir rèpliques «en determinats moments quan les condicions no siguin les propícies perquè surtin les originals». El 2014 el cap de la guita grossa va patir molt a conseqüència de la pluja. Els salts no es van aturar i la peca tampoc no es va protegir. Arran d'aquell fet es va acordar que la festa es pararia si plovia i es van habilitar locals al llarg del recorregut de la passada per preservar les figures de l'aigua.