Fa sol aquest matí dominical de tardor a Cal Rosal, que pateix especialment les restriccions de mobilitat imposades pel Govern per doblegar la corba i reduir el risc de contagi d'aquesta segona onada del coronavirus. L'antiga colònia tèxtil és un referent comercial a la comarca i els bolets en són un emblema. Obren els seus comerços cada dia, els 365 dies de l'any, com destaca Xavier Corriu, president de la Unió de Botiguers i Comerciants, que en fa bandera. El confinament municipal dels caps de setmana ha deixat orfe de visitants el mercat boletaire, on només hi ha oberta una parada de la desena que van començar la temporada aquest setembre.

La parada que resisteix l'embat de les restriccions imposades pel coronavirus és la de Francisca Martínez. Té 72 anys i és una institució a Cal Rosal. No para quieta i l'apassionen els bolets. Fa quaranta anys que va començar a vendre'n a peu de l'antiga carretera C-1411 venint de Gironella. Explica que va haver de marxar-ne per instal·lar-se dins del nucli, al mercat. «Hi era abans jo que el mercat», explica cofoia.

La seva neta, Carol Martínez, l'escolta mentre atén la parada, ja que ara és ella qui porta aquest negoci, una feina que compagina amb els estudis. Hi exposa caixetes de rovellons, camagrocs, fredolics, llenegues negres, «tot de proximitat», explica la noia, i també trompetes de la mort. Aquestes, però, «són de fora, aquí se'n fan però poques». El gènere està protegit per un paravent transparent i hi ha una ampolla de gel hidroalcohòlic a disposició de qui li convingui.

La Laura té bolets per vendre però no hi ha compradors. Bé, al nucli hi ha senderistes i ciclistes locals i dels municipis veïns que s'hi poden desplaçar respectant la normativa. Es prenen un refresc o un cafè als bars que venen begudes i menjar per endur-se.

El confinament dels caps de setmana ha fet que el mercat del bolet no obri portes de divendres a diumenge «perquè no hi ha gent», expliquen la Francisca i la seva neta. En canvi, han decidit obrir de dilluns a dijous, quan es pot circular lliurament d'un municipi a l'altre, i això els porta visitants. Hi ha més moviment i vida.

Aquest cap de setmana han fet una excepció i han obert. La culpa la tenen les motos, concretament les dels participants al Campionat d'Espanya de Trial, que s'ha celebrat dissabte i diumenge. Ha estat una edició diferent, gairebé a porta tancada, perquè no hi podia haver públic. Els altres anys aquesta competició atrau milers d'espectadors, com certifica Xavier Corriu. Al bar Sol i Cel, davant de la parada de la Francisca i la Carla, tenen entrepans preparat en caixes. I més avall el fill de la Francisca, Fernando Martínez, que regenta el bar restaurant El Carrilet, serveix begudes per emportar als comptats clients a qui ja coneix els gustos.

I malgrat que hi hagi poca gent, «els comerços continuen oberts, s'ha d'obrir sempre, si es tanca malament», assegura Xavi Corriu.

A la parada hi porten bolets veïns com Pere Canal i la seva companya María Dolores, que fa quinze anys que viu a la Catalunya Central. És d'Argentina. Han anat a buscar camagrocs i «encara surt algun rovelló, però ara ja s'ha d'anar cap al cantó de Moià». Ara hi ha menys gent «estem més tranquils».

La María Dolores està enamorada dels bolets. «El plaer més gran que tinc és trobar-ne, m'encanta». Recorda quan ella va descobrir els ous de reig: «Va ser el més bonic que he vist».